På TV

Dette intervjuet gikk på “Fox on Health Weekend” på direkten høsten 97 og i reprise dagen etter.

CAROL IOVANA (programleder): Forestill deg at du hører pipelyder i ørene dine. Konstant suselyd inni hodet ditt. Det er en uhelbredelig tilstand som kalles “tinnitus”, og millioner av mennesker har den, inkl berømtheter som Barbra Streisand, Steve Martin og Tony Randall. Og her, for å fortelle oss mer om dette, er Dr. Stephen Nagler fra South­eastern Comprehensive Tinnitus Clinic i Atlanta. Mange takk for at du er med oss, doktor.

Dr. STEPHEN NAGLER (gjest): God morgen.

IOVANA: OK, forklar oss hva tinnitus er.

NAGLER: Tinnitus er en tilstand der en person hører lyder som virker som de kommer enten fra ørene eller fra innsiden av hodet, i mot­setning til lyder som kommer fra en utvendig lydkilde. Dette er helt klart et fysiologisk og ikke et psykologisk fenomen. Det berører omtrent 40 million amerikanere, altså ca 15% av befolkningen. Nesten 2,5% av amerikanerne har det i en slik grad at det påvirker deres hverdagsliv i betydelig grad. Og nesten 1,0% er blitt uføre av den.

IOVANA: Det er jo nesten umulig å si at den ikke vil overta livet ditt fullt og helt. Og det er veldig snilt av Dr Nagler å komme her i dag, for han lider – han lider faktisk av tinnitus. Han har med seg et apparat som kan gi oss en pekepinn på hvor ille denne tilstanden kan være for mange. Klarer du å forestille deg at du går omkring og forteller folk at du hører lyder i ørene dine – og det hører du faktisk – og folk ser på deg som om du er gal? Kan du slå på denne tingen og la oss få et inntrykk av hva tinnitus er? Det er dette en vanlig tinnitus-plaget hører …

(NAGLER stiller inn tinnitus-simulatoren.)

IOVANA: … hele tiden i ørene sine når de har tinnitus.

NAGLER: Og når de beveger seg inn i et annet rom – som du kanskje har lyst til nå – så følger lyden etter. Og når de dekker ørene med hendene sine, blir den sterkere. Og enkelte tror faktisk at de er blitt gale. Selv tenkte jeg at denne lyden er veldig merkelig, og jeg vil ikke fortelle det til så mange at jeg hører lyder som de ikke hører. Faktisk ringte jeg til en venn av meg, som er psykiater. Etter en lang stund, over en kopp kaffe, forklarte jeg hvordan denne lyden hørtes ut. Jeg fotalte om lydens kjennetegn. F.eks. tonehøyden. Den høres ut som en jet-motor. En plystrende tekjele. Og jeg sa: “Er jeg gal?” Hun svarte: “Hva sier denne lyden til deg?” “Den sier ingen ting. Jeg brukte nettopp en halv time på å fortelle deg at det bare er en støyende lyd.” Hun sa: “Javisst. Når den sier noe til deg, da er du gal.”

IOVANA: Akkurat.

NAGLER: Så den er helt klart fysisk og ikke psykologisk.

IOVANA: OK. Forklar oss hva som er årsaken til tinnitus-lyden. Kan for kraftig støy forårsake den? Og vil det føre til varig skade?

NAGLER: For mye larm kan gi varig skade. Vanligvis starter det i de ytre hår­cellene (Nagler peker på en modell av øret), som befinner seg inni sneglehuset i det indre øret.

IOVANA: Kan du peke på det en gang til, doktor:

NAGLER: Unnskyld. Det er her. (Nagler peker på nytt.)

IOVANA: OK. De ytre hårcellene.

NAGLER: De yter hårcellene inni sneglehuset i det indre øret. En uorden eller skade på de ytre hårcellene, f.eks. pga kraftig lyd eller bestemte medisiner – vi kan snakke om det senere. Det kan også oppstå pga reparerbare tilstander i mellomøret, f.eks. Mellomøre-infeksjoner og otosklerose som er en forkalkning av mellomøre-benene. Altså kan noen typer tinnitus helbredes, men de fleste kan ikke.

IOVANA: Dersom lyden er pga et problem i det indre øret, så er det altså mulig å bli kvitt den.

NAGLER: Hvis lyden er pga et problem i mellom-øret, er det noen ganger mulig å bli helbredet. Men problemet er at lyden starter her (Nagler peker på sneglehuset), men så beveger seg over til hjernen (Nagler peker på hjernebarkens hørselssenter på en modell av hjernen) hvor du oppfatter den, altså hører den. Men på vei til hjernen går den gjennom mange underbevisste områder hvor den bearbeides. En av dem – det limbiske systemet – som kanskje ikke er så lett å se bakenfor her (Nagler peker på området innenfor tinningslappen på modellen av hjernen), dette mørkegrønne området …

IOVANA: Vri modellen litt mot det kameraet – sånn, ja.

NAGLER: … som er her. Det limbiske systemet er senteret for følelser, altså sinns­stemninger. Det setter en merkelapp på lyden, en merkelapp som forteller hvor viktig lyden er. Og det gjenkjenner lyden som uønsket – en inntrenger som ikke er invitert. Det tar tak i lyden og gir ikke slipp på den. I hvert fall er det slik teorien som mange har fått øynene opp for, forklarer virkemåten. Teorien ble først fremsatt av Dr. Pawel Jastreboff ved Universitetet i Maryland.

IOVANA: Du forteller oss alså at; ja, du hører helt klart lyden, og ikke bare hører du den, men hjernen din oppfatter den som nesten uutholdelig.

NAGLER: Som noe som er veldig viktig. En fabrikkarbeider hører kraftig larm hele tiden. Han kan spise – han kan til og med sove i fabrikken. Han plages ikke av lyden. Når denne karen kommer hjem og hans nyfødte baby lager det minste kny, er dette en betydningsfull lyd for ham, og lyden vekker bekymring. Hva det limbiske systemet gjør – i følge en bestemt teori – er at det kobler viktighet sammen med lyden som ellers ville ville være ganske betydningsløs.

IOVANA: Det ble nevnt noen kjendiser her – Barbra Streisand og Tony Randall og Steve Martin – og disse folkene hører dette i ørene sine. Hvordan klarer de å takle det?

NAGLER: Det kan være vanskelig, og problemet er at du ikke kan gjøre to viktige ting på én gang. Du kan gå samtidig som du kan tygge tyggegummi. Du kan kjøre bil og plystre. Men du kan ikke lese en bok og samtidig skrive et brev. Og folk med tinnitus synes den blir så forstyrrende av og til at de ikke klarer å fungere særlig bra. Noen ganger hører de normalt, men de er ute av stand til høre etter skikkelig – fordi de ikke klarer å konsentrere seg.

IOVANA: Akkurat, og dette bringer oss inn på neste spørsmål som sannsynligvis er det som seerne der ute verker etter å høre svaret på. Vi tar selvfølgelig imot alle oppringinger – hvis du har spørsmål om tinnitus eller du tror du lider av tinnitus. Men hva kan folk gjøre med dette, for vi brukte jo ordet og uttrykket “uhelbredelig” i starten av programmet? Det er ikke en lidelse man kan helbrede, er det vel?

NAGLER: Det er ikke en lidelse man kan helbrede, så sant du ikke er en av de sjeldne pasientene som har en underliggende sykdom som kan helbredes. Det finnes mange former for behandling. De to viktigste – og de to vanligste – er “maskering” som Dr. Jack Vernon anbefaler. Han er er en bærebjelke i det internasjonale tinnitus-miljøet. Det går ut på å ha på seg et apparat som ligner på et høreapparat. Dette apparatet lager en lyd som er mindre brysom, men lyden overstyrer tinnitusen slik at du får kontroll over den. Og den er veldig lett å akseptere, og den fungerer bra så lenge den plagede personen har en god forståelse av hva det ønskede resultatet er, for dette er ingen helbredelse. Med én gang du tar apparatet ut av ørene, er selvfølgelig tinnitus-lyden tilbake igjen. Den andre metoden som blir stadig mer populær, er den metoden vi pratet om fra Dr. Jastreboff. Den arbeider faktisk med feiltolkinger i det limbiske sytemet og omprogrammerer hjernen til å filtrere bort lyden slik at du etter en stund ikke hører den ca 90% av tiden. Og når du hører den, har den sluttet å være plagsom. Dette kan oppnås hos 80% av pasientene etter en viss behandlingstid.

IOVANA: Jeg skulle til å spørre hvor lang tid dette tar, og om det var denne typen behandling du selv gjennomgikk?

NAGLER: Ja, det er den metoden jeg brukte, men det er ikke nød­vendigvis den metoden som passer for alle. Du sier jeg lider av tinnitus. Jeg lider ikke lenger. Jeg er klar over lyden. Jeg hører den. Men jeg plages ikke av den, men den satte meg ut av spill i en lang periode.

IOVANA: OK. Javel Dr Nagler, takk så mye for at du er med oss og hjelper en mengde mennesker der ute.

NAGLER: Jeg må bare legge til én ting.

IOVANA: OK.

NAGLER: Det aller viktigste en pasient kan gjøre bortsett fra å finne en god lege, er å melde seg inn i American Tinnitus Association og motta massevis av informasjon, lese bøker, og støtte tinnitus-forskning.

IOVANA: Takk så mye, doktor. Senere i sendingen kommer nye helse-advarsler mot populær smerte­stillende medisin. Men først Nyhetene.

– – –

IOVANA: Velkommen tilbake alle sammen til “Fox on Health Weekend.” Rett før Nyhetene pratet vi med Dr Stephen Nagler om tinnitus, og vi hadde tenkt å gå over til et annet tema nå, men vi fikk så mange telefoner fra svært interesserte seere at vi bestemte oss for å holde oss til tinnitus litt lenger. Nå vil vi ta en av disse telefonene, og kanskje et par andre spørsmål også, for å oppklare ting for folk som plages av disse forferdelige lydene i hodet og pipingen i ørene, som bokstavlig talt kan drive folk til vanvidd, og som det ikke er noen helbredelse for. Vi tar en telefon med én gang. Her har vi Jeff som ringer oss fra New Jersey. Hei Jeff. Takk for at du ringer oss. Fyr løs med spørsmålet ditt.

JEFF (på telefonen): Ja, god dag. Jeg har denne pipingen i ørene. Jeg har vært hos et par leger, og de har sagt at ingen ting er galt med ørene mine. Når jeg drikker brus, virker det som lyden blir kraftigere. Og hvis jeg kjører lange avstander. Når jeg beveger kjeven, forandrer tonen seg.

IOVANA: OK.

JEFF: Jeg lurer på om jeg bør gå til enda en lege, eller om det bare er noe – slik du sa tidligere, vet du – som jeg må leve med.

IOVANA: OK. Takk, Jeff, for at du ringte. Dette er ganske typisk, ikke sant, at du tror noe annet er problemet, men det er…

NAGLER: Det skal være sikkert og visst. Uheldigvis har legene ikke vært begeistret for noen tinnitus-behandling, for det kan være fru­strerende til tider, og tilstrekkelig behandling er noen ganger ganske tidkrevende. Jeg tror det beste man kan gjøre er å finne en skikkelig lege som er interessert i behandling og undersøkelse av tinnitus.

IOVANA: Eller å ringe tinnitus-foreningen. Kan du si nummeret en gang til, Dr Nagler?

NAGLER: Gjerne. 1-800-634-8978. De kan gi deg en liste over tilbydere av helsetjenester i din region. Det koster ikke mye å bli medlem. 40 øre dagen – en god investering.

IOVANA: Den andre viktige tingen vi ønsket å få fram, men som vi ikke fikk fram i forrige del av programmet, er at det finnes en midlertidig type av tinnitus som kan komme av å spise bestemte ting og drikke visse ting … til og med av å ta antibiotika.

NAGLER: Det stemmer.

IOVANA: Nå har vi liten tid igjen, doktor, så jeg håper du kan gå fort gjennom listen, for jeg tror seerne der ute følger veldig godt med.

NAGLER: Vi må skille mellom ting som kan forårsake skade på det indre øret, altså ting som muligens kan gi permanent tinnitus …

IOVANA: Vi har omtrent ett minutt igjen, doktor.

NAGLER: … i motsetning til ting som bare forverrer lyden midlertidig, slik mange typer aspirin ofte kan forverre den. Ikke-steroide betennelse-dempende midler som f.eks. noe så vanlig som Advil® (ibuprofen) kan gjøre det verre, men når du stopper medisineringen, blir det vanligvis bedre.

IOVANA: Hva med koffein?

NAGLER: Koffein forårsaker ingen skade, men hos noen mennesker kan det forverre lyden midlertidig. Hvis det forverrer tinnitus, slutt med det. Hvis det ikke plager tinnitusen din, så er det ingen grunn til å ikke ha sin daglige kopp kaffe.

IOVANA: Javel. Hva med antibiotika, noe som kanskje er et ukjent problem. Du går på antibiotika, og du innser ikke at det er det som gjør at det piper i ørene.

NAGLER: Den eneste antibiotikaen som gir varig skade, er amino­glykosid-basert antibiotika som vanligvis gis til alvorlig syke pasienter direkte i blodet. Men andre antibiotikaer kan av og til forårsake det, og den beste måten finne det ut er å spørre legen din om tinnitus er en hyppig bivirkning for denne bestemte medisinen.

IOVANA: OK. La oss si det én gang til at det ikke finnes en helbredelse, men det finnes behandling. Hvis du finner en av disse legene, bør du være i stand til å få en eller annen form for lindring av tinnitusen, og – enda viktigere – går du ikke fra forstanden.

NAGLER: Det er helt riktig. Der er absolutt håp.

IOVANA: OK. Dr Nagler, mange takk for at du ble hos oss i denne delen av programmer også.

NAGLER: Takk skal du ha, fr. IOVANA.

 

©2003 Stephen M. Nagler, MD, FACS. Link til original-siden: www.tinn.com
Norsk oversettelse: Stein Thomassen, www.tinnitustips.no (2007-10-29)