Vente på tinnitus-pillen?

Finnes tinnitus-pillen?

Hvis du synes din tinnituslyd er plagsom, ønsker du ganske sikkert å bli kvitt lyden.

Og hvis det finnes ulike måter å fjerne tinntuslyden, ønsker du sannsynligvis den måten som krever minst av deg.

Pille eller operasjon?

En pille er åpenbart mer forlokkende enn en opreasjon.

Men hvis operasjonen er gratis og pillen koster 100 kr pr stk og må tas daglig resten av livet, er kanskje operasjon mer forlokkende enn pille.

Imidlertid kan risikoen ved en operasjon kanskje få deg til å velge pillen tross alt.

Men hva om pillen har gufne bivirkninger? Velger du da operasjon?

I dag finnes ingen pille som fjerner tinnituslyden. Ikke operasjon heller.

Så kanskje du heller tar til takke en pille som demper styrken på tinnituslyden? I USA ble Xanax gjennom mange år markedsført som det.

Dessverre opplevde mange at tinnituslyden ble kraftigere etter noen måneder. Og dessverre utviklet mange en avhengighet av dette medikamentet.

Xanax, som kalles Xanor i Europa, er en valium-variant, også kalt benzodiazepin. Du kan lese mer om benzodiazepiner her:

Andre metoder?

Hva med øvelser? Yoga, avspenning, meditasjon, og slikt?

Noen har fått det vesentlig bedre med sin tinnitus etter at de kom godt i gang. Men langt fra alle.

Ville du orket å gjøre det?

Svært mange orker ikke. Og det er jo usikkert om det påvirker styrken på tinnituslyden i noen vesentlig grad.

Hvis du ikke aksepterer annet enn at styrken på tinnituslyden må senkes betydelig eller bli helt borte, er det i dag svært lite å tilby deg.

I resignasjon velger mange å vente på en effektiv og trygg pille som kanskje kommer om 5, 10, 20 eller 40 år.

Imidlertid har en del plagede kommet fram til at det ikke gjør noe å ha en tinnituslyd hvis bare plagsomheten kan reduseres betydelig. Og de bryr seg ikke så mye om at tinnitus-pillen trolig er et sted langt inne i framtiden.

Joe.

Den nå pensjonerte behandleren Stephen Nagler har en tankevekkende fortelling om å vente på vidunderkuren.

La meg fortelle om en mann, en mann som var så religiøs og gudfryktig at han ba 3 ganger daglig – hver eneste dag – med hele sitt hjerte og hele sin sjel. Ikke bare det, han hjalp alltid andre – han var raus med veldedighet, han hjalp til på suppekjøkkener, han besøkte syke på sykehus, han ga husly til de hjemløse. Joe var bare fantastisk. Han var en virkelig godhjertet mann, og alle i byen kjente ham, likte ham, og respekterte ham.

En dag blåste det opp til en kraftig storm som bragte regn og oversvømmelse i slike mengder at man skulle tro det aldri ville ende.

Etter hvert som vannet steg, måtte Joe flytte seg fra første etasje og opp i annen for å unngå å drukne. Noen som kom forbi på en flåte, kikket inn gjennom vinduet hans og la merke til Joe’s vanskelige situasjon, og tilbød ham en flytevest. Joe takket høflig nei og sa at siden han var en slik religiøs og veldedig mann, ville Gud helt sikkert utføre et mirakel, få regnet til å stoppe, få flomvannet til å trekke seg tilbake, og redde ham.

Joe måtte senere klatre opp på taket, for vannet fortsatte å stige. En annen fyr kom forbi i en båt og sa “Joe, hopp ombord – la meg hjelpe deg.” Joe nektet bestemt og hevdet at Gud helt sikkert ville utføre et mirakel, få regnet til å stoppe, få flomvannet til å trekke seg tilbake, og redde ham.

Til slutt måtte han klatre opp på toppen av pipa, for vannet steg enda mer. Et helikopter kom forbi og slapp ned en taustige. Joe ville ikke klatre opp, for han var overbevist om at Gud ville utføre et mirakel, få regnet til å stoppe, få flomvannet til å trekke seg tilbake, og redde ham hvert øyeblikk.

Moral.

Historien er åpenbar, ikke sant? Joe drukner selfølgelig, og han treffer Gud i himmelen. Gud sier “Joe, godt å se deg. Står til?” Joe sier “Virkelig flott sted du har her, Gud. Men – for å være helt ærlig – jeg er litt opprørt … jeg var ikke klar for å dø. Hvorfor stoppet du ikke regnet … hvorfor fikk du ikke flomvannet til å trekke seg tilbake … hvorfor lot du meg dø?” Og Gud svarer “Min godeste Joe, hva er det du ønsker? Jeg lot det regne og flomme – det er sant nok. Men jeg sendte deg også en flytevest, jeg sendte deg en båt, jeg sendte deg et helikopter. Hva hadde du ventet deg? Et mirakel kanskje?”

Tinnitus er en “dårlig handel” – den er en uhyrlig test på menneskets ånd. Men det finnes godt håp. Det finnes i dag behandlinger som virker – maskering, kognitiv terapi, TRT, og mye mer. Vi har flytevesten, båten og helikopteret. Og vi har det nå. Jeg vil foreslå at vi ikke fnyser av flytevesten, båten, og helikopteret i dag – mens vi venter på morgendagens mirakelkur.

3 kommentarer til “Vente på tinnitus-pillen?

 1. Her er noen kommentarer hentet fra TinnitusTips sin Facebook-side
  (https://www.facebook.com/tinnitustips/posts/2708883232468847):

  NN1:
  Da kommer man til og vente lenge.

  NN2:
  Ja takk🙌🏼

  NN3:
  Den kommer nok ikke på denne siden av klimakatastrofen 🤢

  NN4:
  Blir nok ikke å få oppleve stillhet så lenge jeg lever.

  NN5:
  Noe av problemet er at «flytevesten», «båten» og «helikopteret» kan befinne seg langt borte og egentlig ikke er et alternativ for de fleste. Jeg ba om å få prøve TRT (på høresentralen på Haukeland), men det tilbudet finnes ikke i Bergen. Har prøvd andre ting, og klarer meg forsåvidt greit foreløpig. Men ja, jeg venter på et mirakel så lenge flytevesten ikke er mulig å nå.

  NN6:
  Tull. Verken tabletter eller operasjon fjerner tinnitus. Men jeg har fått høreapparat som skal hjelpe mot tinnitus og en lydmaskin til bruk om natten for samme formål.

  NN7:
  Tull. Hvis man ikke vet hva tiinitus er burde man iallefall ikke lage tabletter og lure folk.

 2. Enig med deg, NN5. Mange steder i landet er det vanskelig å finne “flytevesten”, “båten” og “helikopteret”.

  Men noen opplever at grundig informasjon presentert på troverdig vis, fungerer som en flytevest for dem (noen sier til og med helikopter). Grundig informasjon finnes blant annet på nettsider som https://tinnitustips.no og https://www.tinnitus.no/. Det finnes også bøker på norsk, svensk og dansk (og selvsagt på engelsk): https://www.adlibris.com/no/sok?q=tinnitus

  Og noen sier at de fikk mye hjelp av å møte likesinnede, for eksempel på Landaasen rehabiliteringssenter (https://unicare.no/tjenester/rehabilitering/vare-rehabiliteringstilbud/rehabilitering-for-deg-med-tinnitus-svimmelhet-eller-balanseforstyrrelser/) og HLF Briskeby (https://hlfrehabilitering.no/kurs/voksne/ OG https://hlfrehabilitering.no/kurs/rehab-tilbud/tinnitus-rehab-tilbud/).

  Faktisk er det noen som har erfart at godt innlærte avspenningsteknikker har fungert godt for dem. og mange steder i landet er det mulig å få opplæring i avspenningsteknikker.

  Så muligens kan det være i hvert fall litt lettere å finne en flytevest enn man ofte kan få inntrykk av.

Det er stengt for kommentarer.