Artikkel av Dr. Neil.
( Publisert 2014-03-08 )
Legemidler som skader ørene dine.
© September 2000 by Neil Bauman, Ph.D.
Norsk oversettelse: Stein Thomassen, tinnitustips.no.
Link til originalen: https://hearinglosshelp.com/blog/ototoxic-drugs-and-hearing-loss.
Du kan kontakte Dr. Neil på neil@hearinglosshelp.com.
Spørsmål.
Er det sant at noen medisiner kan skade hørselen vår? – K. C.
Svar.
Ja, dessverre er det sant. Gjennom de årene jeg har pratet med og hjulpet mange hundre mennesker med redusert hørsel, er jeg blitt forskrekket over hvor mange som har mistet mye av (eller all) hørselen sin pga medikamenter foreskrevet av legen. Mange av disse uheldige menneskene ble aldri fortalt at medisinen kunne (og ville) skade ørene deres.
Det eksisterer en enorm uvitenhet både blant helsepersonell og den vanlige befolkningen når det gjelder de mange reseptbelagte medisinene som faktisk kan skade ørene våre. En eldre dame fortalte meg at når hun nevnte dette for legen sin, kunne han til og med ikke navnet på en eneste slik medisin. Faktisk er øre-giftige (ototoksiske) legemidler så fjernt fra menneskers bevissthet at ordet ikke engang er oppført i de fleste ordbøker!
Vi sier at legemidler som kan skade ørene våre, er ototoksiske. Ototoksisk betyr rett og slett øre (oto) giftig (toksisk). Disse medisinene skader vanligvis hårcellene i sneglehuset i det indre øret, hårcellene i balanse-organet (vestibyle-systemet) i det indre øret, eller hørselsnervene. Bivirkningene til øregiftige medikamenter kan innbefatte slike ting som midlertidig eller varig hørselsreduksjon (som oftest i de høyere frekvensene (lysere tonene)), døvhet, tinnitus (øresus eller andre ulyder i ørene våre), svimmelhet / dårlig balanse, vertigo (roterende svimmelhet) og hyperakusis (øverfølsomhet for lyder).
Mitt personlige inntrykk er at legemidlers øregiftige egenskaper er veldig under-rapportert. F.eks. kan det som er opplistet som en sjelden øregiftig reaksjon, faktisk kanskje være mye mer vanlig. Dette er fordi mange mennesker ikke setter den øregiftige bivirkningen i sammenheng med medisinen de tar. F.eks. vil man ikke så lett legge merke til litt reduksjon i hørselen, spesielt hvis det er i de lyseste tonene. Folk kobler kanskje ikke svimmelhetsanfall eller øresus til den medisinen de tar. Derfor kommer slike bivirkninger ikke inn i statistikken. Vi kan være ganske sikre på at problemet er betydelig verre enn det som er innrapportert.
Visste du at ifølge en undersøkelse har 51% av de godkjente legemidlene som blir lansert i dag, alvorlige bivirkninger (inkl øregiftighet) som ikke var blitt oppdaget på det tidspunktet legemiddelet ble tilgjengelig på markedet?
Det er også lett å tro at en en bestemt medisin er trygg for ørene dine hvis det ikke er innrapportert øregiftige bivirkninger for den. Et klokt sitat som er vel verdt å huske, er: «Det at det ikke finnes bevis, er ikke bevis for at det ikke finnes.» Med andre ord kan man si at bare fordi det hittil ikke er påvist en bivirkning for en bestemt medisin, betyr ikke at den medisinen aldri kan skade ørene dine.
Vær forsiktig med å ta medisiner. Tilstedeværelsen av bivirkninger er ofte bagatellisert. Du trenger å vite alle bivirkningene til medisinene du tar. Deretter kan du sammen med legen din bestemme hvorvidt du er forberedt på å akseptere risikoen ved disse bivirkningene når du sammenligner med fordelene som medisinen skal ha. Visste du at man antar at ca 1,5 millioner amerikanere (tilsvarer ca 25.000 nordmenn) kommer på sykehus pga negative bivirkninger av medisiner som leger har foreskrevet? Ytterligere 100.000 amerikanere (tilsvarer ca 1.500 nordmenn) dør hver år pga slike negative bivirkninger! Du ønsker ikke å bli en del av denne statistikken!
Det finnes mange legemidler som er øregiftige i en eller annen grad. Hvis du for eksempel tar 6-8 aspirin om dagen, vil ørene dine sannsynligvis begynne å pipe (tinnitus), og du vil få midlertidig nedsatt hørsel. Noen medisiner vil raskt skade ørene dine for alltid. Du kan sitte igjen med liten eller ingen hørsel. Dette skjedde med Robert etter at han fikk antibiotika for en livstruende infeksjon. Nå kan han ikke høre noen høyfrekvente (lyse) lyder. Andre legemidler kan ha både midlertidige og varige bivirkninger. Når Berit fikk cellegift mot kreft, mistet hun det meste av hørselen midlertidig. Etter at behandlingen var avsluttet, kom mesteparten av hørselen hennes tilbake, men hun hadde fått varig og plagsom tinnitus (øresus).
Visste du at noen medisiner forårsaker hørsels- eller balanse-problemer hos 25% av de som tar dem? Antibiotika er spesielt beryktet for dette. En undersøkelse av hørselshemmede barn i Kina avslørte at 123 av de 154 undersøkte barna hadde mistet hørselen pga antibiotika. Av disse 123 barna, hadde 60 fått hørselsproblemer pga den Aminoglykosid-baserte antibiotikaen Gentamicin. Dette skjer ikke bare i fjerne strøk. På et av mine kurs om hvordan man kan takle sin hørselsnedsettelse, ble jeg sjokkert over å oppdage at omtrent ¼ av deltakerne på dette kurset hadde fått skadet hørselen sin av øregiftige legemidler.
Dessverre er det ikke alltid at skaden på ørene dine viser seg mens du fremdeles tar den foreskrevne medisinen. Det kan faktisk ta uker eller til og med måneder før det dukker opp. Da er det for sent for legen din å gjøre noe særlig med det. Vær også oppmerksom på at skader pga legemidler bygger seg oppå hverandre. Når du tar forskjellige medisiner av og til gjennom mange år, kan hver enkelt medisin ha en nesten umerkelig skadevirkning på ørene dine, men tilsammen kan de resultere i en tydelig hørselsnedsettelse.
Spør alltid legen eller apotekeren om det er mulige bivirkninger på alle medisinene (eller kombinasjoner av medisiner) du tar. Få legen din til å slå opp i «legemiddel-bibelen» og vise deg hvilke bivirkninger som er oppført. I Norge benytter legene Felleskatalogen. I USA benytter de PDR (Physicians Desk Reference).
Bestem deg for om du vil risikere bivirkningene for en medisin, før du starter kuren. Husk at det er hørselen din som står på spill. Det er du som er nødt til å leve med etter-virkningene – ikke legen din eller apotekeren. Noen ganger er bivirkningene mindre alvorlige enn det å ikke ta medisinen. I de 2 eksemplene ovenfor (Robert og Berit) ville det bety den sikre død å ikke ta medisinene. Hvis valget ditt står mellom døv eller død, er det enkelt å bestemme seg. Hvis det derimot ikke står om livet, bør du undersøke litt og så bestemme deg på bakgrunn av det du har funnet ut. Ikke la legen ta den fulle styringen.
Kroppen din kan reagere annerledes enn legen din forventer. Noen legemidler kan bygge seg opp til giftige nivåer i blodet ditt hvis kroppen din ikke klarer å forbrenne dem på normal måte. Dette oppdaget Elisabeth til sin store sorg. Doktoren hennes fortalte henne at en bestemt antibiotika han hadde foreskrevet, bare ville kunne skade hørselen hennes hvis hun tok høye doser over en lengre tid. Men hva skjedde med henne? Den aller første (forholdsvis lave) dosen ga varig skade på hørselen hennes. Nå er hun nødt til å bruke høreapparater bare for å kunne høre mesteparten av hva folk sier.
Det er veldig viktig at legen din undersøker hvor godt nyrene dine fungerer før han foreskriver diverse medikamenter. Grunnen er at kroppen utskiller/nedbryter mange medisiner i nyrene. Hvis de ikke fungerer skikkelig, kan øregiftige medikamenter raskt bygge seg opp til et farlig nivå i blodet ditt og forårsake varig skade på hørselen.
Bare fordi et legemiddel er opplistet som øregiftig, betyr ikke at ørene dine nødvendigvis vil bli skadet hvis du tar det. Men det er en advarsel om at de kan bli det. Kroppen er litt forskjellig fra menneske til menneske, og den reagerer forskjellig. F.eks har Markus tatt Voltaren (Diclofenac) i 15 år uten å ha fått noe særlig skade på hørselen selv om medikamentet han tar er listet opp med bivirkninger som hørselstap, balanse-problemer og øresus (tinnitus). Han er en av de heldige.
Mia, på den annen side, tok Prozac (Fluoxetin) i 5 år og var aldri blitt fortalt at medisinen hadde øregiftige egenskaper. Da hun nylig sluttet å ta denne medisinen, merket hun innen 3 uker en betydelig bedring i hørselen sin.
Men hvilke legemidler er øregiftige? Det finnes altfor mange til å ramse opp i denne korte artikkelen. Faktisk finnes det minst 663 legemidler som kan skade ørene dine på en eller annen måte. Her er noen typer øregiftige legemidler: ikke-steroide anti-betennelse medikamenter, mange antibiotikaer (spesielt bakterie-drepende midler som aminoglykosider), anti-histaminer som H1-blokkere, flere kreft-medisiner, hjerte-medisiner (inkl ACE inhibitors, beta-blokkere, calsium-blokkere, osv), vann-drivende midler (spesielt loop diuretics), anticonvulsant drugs, depresjons-medisiner (spesielt trisykliske antidepressiva), og mange andre.
I stedet for å ukritisk ta de medisinene som legen din foreskriver, bør du først gjøre deg kjent med slike medisiner. Lær om deres giftige bivirkninger. Gjør en nøye vurdering av fordelene deres og bivirkningene deres. Deretter kan du ta en fornuftig beslutning. Ørene dine vil takke deg for resten av livet ditt!
Lær mer (på engelsk) om de 663 legemidlene som kan skade ørene dine, og hvordan du kan beskytte ørene dine mot ødeleggelsene deres. Kjøp boken min.
© September 2000 by Neil Bauman, Ph.D.
Norsk oversettelse: Stein Thomassen, tinnitustips.no.
Link til originalen: https://hearinglosshelp.com/blog/ototoxic-drugs-and-hearing-loss.
Du kan kontakte Dr. Neil på neil@hearinglosshelp.com.