Historier om tilvenning.

Bildet: Etter en stund brydde han seg ikke så mye om lyden.

( Publisert 2007-02-24, Oppdatert 2019-06-05 )

Tilvenning (habituering).

Her er noen korte tilbakemeldinger fra folk som på forskjellig vis klarte å få til tilvenning til tinnitusen sin.


98% tilvennet.
Neste uke har jeg 5-års jubileum for tinnitusen min. Det første året eller så var bare like fryktelig som det er for de fleste – knapt noe søvn, depresjon, osv osv.
Men nå er den like kraftig som den var da, men jeg hører den sjelden. Kanskje rundt 11 på formiddagen mens jeg kjører, kan jeg plutselig høre den og tenke «åja, den er der ennå» og så glemme den to minutter senere. Muligens kan jeg tidlig på ettermiddagen på et travelt kjøpesenter kanskje plutselig høre den og tenke «pokkers lyd», men kort etterpå ingen ting.
Og kanskje i en stille stund mens jeg ser på TV om kvelden, kan den plutselig bli merkbar, men så tar programmet oppmerksomheten vekk fra den.
Så mesteparten av tiden hører jeg den bare ikke, selv om den er der. Tilvenning i høyeste grad.
Hvordan ble det slik? Jeg var på en kort TRT-behandling som fikk meg til å forstå hva tinnitus var, men jeg brukte ikke lydgeneratorer i ørene. Bare overbeviste meg selv om at den ikke ville skade meg, akkurat som kjøleskapslyden, og ignorerte den.
Ikke særlig sensasjonelt, men å akseptere kan være kraftige saker.

Global Wanderer


Etter 10 år legger jeg ikke så mye merke til den. Men de gangene jeg gjør det, plager den meg litt. Unntatt i sengen. Den har ingen innvirkning på søvnen min lenger. Jeg har en lydgenerator stående på nattbordet, men den er der mest som et sikkerhetsnett siden den bare maskerer tinnitusen når øret mitt vender mot den.

Nash


For 2 år siden reiste jeg på en ferie jeg egentlig ikke var noe lysten på. Når jeg kom hjem, merket jeg at tinnitusen min ikke hadde plaget meg og jeg hadde hatt det hyggelig. Etter det var det lett.

Jim


I mer enn 50 år har sikadene mine skreket. Når jeg er opptatt med noe eller holder på med et prosjekt av et eller annet slag, hører jeg ikke de små krypene. Når jeg slapper av eller ikke er fokusert på noe spesielt, hører jeg bråket. Tinnitusen min kan jeg høre over alle andre lyder. Allerede fra starten av lot jeg meg aldri oppsluke eller bekymre over hva jeg led av eller hva det kunne utarte til. Bare aksepterte tinnitusen for hva den var, en livslang irritasjon. Jeg var bare glad til for at lidelsene ikke var der hele tiden. Lider endel av og til.

Det er snakk om mentalt overtak på lyden.

Jimmy


Det tok omtrent 5 år. Jeg ble oppmerksom på min tinnitus i 1995. Begynte å overhøre den i 1998. Og i 2000 levde jeg ganske normalt med den (la merke til den bare nå og da). På et tidspunkt i begynnelsen av 2003 ble den litt verre, for da begynte jeg å besøke et tinnitus diskusjonforum. Fra å høre den bare om natten, vokste den til å være hørbar om dagen også. Jeg hadde det elendig, men fortsatte å følge med på diskusjonsforumet. Tok noen vitaminer (antioxidanter) og forsøkte å forandre mine vaner. Jeg tror at det som hjalp meg enda en gang, var å få tankene vekk fra tinnitus, så jeg tilvennet meg ganske bra og har ikke hørt min tinnitus siden slutten av 2003. Imidlertid har jeg akkurat nå en «oppblomstring» av et eller annet slag. Forhåpentligvis en «naturlig» en som vil gå over i løpet av en uke eller to.

Lax


Jeg habituerte i løpet av noen få mndr etter at jeg startet med TRT. En ferie i utlandet hjalp mye. Over 4-6 ukers periode gikk tinnitusen fra nesten uutholdelig til mer eller mindre ikke-eksisterende. Den oppfattede lydstyrken forandret seg ikke, bare hvordan jeg reagerer på lyden.

Beck


Jeg har nettopp hatt ettårs-jubileum for tinnitusen min. Jeg kan ikke akkurat si jeg feiret den anledningen, men jeg må si jeg plages mye, mye mindre nå. Det kan gå timer uten at jeg tenker på den. Jeg kan ikke si at jeg ikke hører den lenger, det er mere det at jeg er i stand til å overhøre den stadig oftere.

Denne fremgangen ble hjulpet av at jeg tok antidepressiva og xanax. Akkurat nå er jeg i ferd med å trappe ned bruken av begge.

Jeg vil gjerne understreke at tinnitusen min vanligvis er ganske høylytt. Jeg kan høre den over omtrent alle omgivelses-lyder. Og likevel plager den meg vesentlig mindre.

En av ønh-legene jeg har vært hos, sa at dette ville komme til å skje, men jeg trodde ikke på ham. Faktisk trodde jeg han var sprø. Og likevel hadde han rett. Jeg fikk også hjelp av å lese innlegg i noen tinnitus diskusjons-forumer. Jeg hadde også god hjelp av råd fra Dr. Nagler (han kjenner denne djevelen like godt som vi gjør, og har fordelen av å ha medisinsk kunnskap og erfaring med behandling av slikt).

«Tiden leger alle sår» er virkelig den beste måten å behandle tinnitus. Sammen med konstruktive råd fra andre som har tinnitus, og være bestemt på å fokusere på de viktige tingene i livet.

Robert


Jeg har hatt tinnitus i 3-4 år. Nå legger jeg merke til den flere ganger om dagen selv om ulyden er der hele tiden, selv om den er ganske svak (lydstyrken varierer og lydene forandrer seg). I starten (kanskje etter et par uker) begynte jeg å få korte perioder hvor jeg ikke la merke til den. Jeg kunne f.eks. våkne om morgenen og komme meg inn på badet før je ble oppmerksom på lyden i hodet mitt. Så ble disse «legger-ikke-merke-til»-periodene lengre og kom oftere. Jeg kunne gjøre meg ferdig på badet og gå inn på kjøkkenet før jeg husket at jeg hadde tinnitus. For ordens skyld: jeg har ikke gjennomgått TRT.

Repp


Jeg har hatt tinnitus i 5 år, og det første var verst selv om jeg til tider følte meg forholdsvis bra.
Jeg tilvennet meg gradvis. Jeg bare fortsatte å leve som vanlig en dag og tenkte aldri noe særlig mer på den. For meg er den nå bare en del av meg som jeg ikke bekymrer meg for. Jeg tenker svært sjelden på den.

Roger


Vel, det tok 4-5 år før jeg klarte å utstå tinnitusen, pluss to sammenbrudd. Ting er annerledes nå nå for tiden siden flere har tinnitus og det er mer støtte og råd tilgjengelig, så det burde ta kortere tid å venne seg til den. MEN det avhenger også av hvor kraftig lyden din er

Fred


Jeg fikk tinnitus for 4 år siden, og som så mange andre tenkte jeg at det ville sette en effektiv stopper for et normalt liv. Jeg var i depresjonens dypeste avgrunn og trodde at jeg aldri ville kunne fortsette å fungere i hverdagen.

4 år senere plages jeg knapt av min tinnitus lenger. Om det er en god dag eller en dårlig dag spiller liten rolle. Jeg har noen få nedturer, men jeg kommer over dem og fortsetter min daglige tralt.

Hold deg aktiv og involver deg i ting, og tinnitusen din kan/vil ikke holde deg nede.

Lou