Pulssynkron tinnitus fra kjeveledd?

Pulssynkron tinnitus kan ofte komme av problemer med blodsirkulasjonen.

Men hvis en grundig legesjekk ikke påviser noe konkret galt med blodomløp og hjerte, kan det være en ide å tenke i retning av muskler. Det mener i hvert fall Kjetil Larsen som behandler muskelskjelett-relaterte smerter og skader.

Svak lateral pterygoids kan i noen tilfeller føre til pulssynkron tinnitus. Og da kan styrking av denne todelte muskelen gjøre susen.

Han viser til at maxillary-arterien kan komme i klem mellom lateral pterygoid sine to «hoder». Da vil blodstrømmen øke til forgreningene som ligger før klem-stedet. For eksempel gjennom anterior tympanic arterien som fører blod til cochlea (det indre øret).

Det nevnes ikke konkret, men jeg forestiller meg at den økte blodgjennomstrømmingen medfører tydeligere pulsering enn normalt. Og at dette kan påvirke det indre ørets lyd-oppfattelse slik at en pulserende lyd kan høres.

Kjetil mener at den pulserende tinnitusen i slike tilfeller ofte kan reduseres eller fjernes ved å stryrke pterygoid muskelen og optimere kjeveleddets bevegelsesmønster og hvileposisjon.


Kilde: The association between tinnitus, the neck and TMJ – (Kjetil Larsen).

8 kommentarer til “Pulssynkron tinnitus fra kjeveledd?

  1. Jeg sliter kraftig med tinnitus.Kraftig piping og during i 24 timer i døgnet.Jeg får ikke hjelp.Helt umulig å få sove.

  2. Hei!
    Er interessert i å lære hvordan man trener opp den muskelen. Kan dere formidle kontaktinformasjon eller lignende?

  3. Jeg har levd med en Tinnitus i over 30 år , den kom etter en whiplachskade i en utforkjøring, den er som å slipe diamanter , veldig høy og har ødelagt min livskvalitet mye og gitt meg store søvnproblemer. Jeg har også nå fått pulserende tinnitus særlig på venstre side , jeg har veldig anspenthet i kjeve og nakke , så dette høres innteresant ut. Med hilsen Tove

  4. Dette har plaget meg i 15 år og til tider meget slitsomt. Har hatt undersøkelser av sirkulasjon, hjerte og carotis. Hva kan jeg gjøre?

  5. For ett liv en har med tinnitus. Begynte med fysioterapi og kiropraktor i dag, 30 juli. Har tinnitus på høyre øre og halve hode på den sida med høy motorlyd. Nattesøvnen er tatt bort og jeg er stiv og har smerter i hel venstre side fra kinnet og uti tærne. Kjennes ut som tinnitus har bolig i hele kroppen. Alt starter når det er leggetid ,eller når en er i ro. Sliter med kramper i begge beina hver natt , fra tærne og helt oppi lysken… Rastløse føtter. Har hatt dette fra 2000, og noe bedre blir det ikke, så må ta fatt selv. Fikk høreapparat også da. Meniere kom i 2009. Får Time hos audiopedagog i 2019 eller 2020.

Det er stengt for kommentarer.