Tinnitus.

Artikkel av Dr. Neil:

Tinnitus – Hva er det?

© May 2003 by Neil Bauman, Ph.D.
Norsk oversettelse: Stein Thomassen, tinnitustips.no 2006-11-28.
Link til originalen: https://hearinglosshelp.com/blog/tinnitus-whats-that.
Du kan kontakte Dr. Neil på neil@hearinglosshelp.com.

Spørsmål.
Jeg har begynt å høre en plagsom summende eller pipende lyd i ørene mine. Hva kan årsaken være? – T. S.

Svar.
Det fine ordet for lydene du hører, er tinnitus. På godt norsk heter det øresus.

Fantomet slår til igjen.

Tinnitus er et ord vi benytter for å beskrive visse «fantom-lyder». Tinnitus er ikke en sykdom. Tinnitus er vanligvis et symptom på at noe er galt i hørsels-systemet ditt. Ordboken definerer tinnitus som en oppfattelse av en ulyd, ofte piping eller brøling, i ørene dine. Lyden oppstår inni hodet ditt, den er ikke en lyd som kommer utenfra.

Siden det normalt ikke finnes noen utvendige lyd som samsvarer med lydene du «hører», er tinnitus en ekte fantom-lyd. Faktisk oppfatter hjernen din signaler som finnes i hørselssystemet ditt, og du opplever og «hører» dem som virkelige lyder. Vær sikker, for deg er fantom-lydene like ekte som en hvilken som helst utvendig lyd.

En person spurte ørespesialisten sin: «Doktor, vær så snill å si at denne ulyden ikke bare finnes inni hodet mitt, og at jeg ikke holder på å bli gal.»

Øre-spesialisten svarte: «Selvfølgelig! Du er ikke i ferd med å bli gal! Og jo, lyden eksisterer bare i hodet ditt, men det gjør jo ørene dine også!»

Hvordan lyder tinnitus?

Det er mange forskjellige tinnitus-lyder. Mange mennesker sier at ørene deres piper eller suser (mine piper akkurat nå mens jeg skriver dette – akkurat som de har gjort i flere ti-år). Piping og susing er bare to vanlige utgaver av tinnitus-lyd. Din tinnitus kan kanskje pipe, brøle, dunke, klikke, hamre, dure, hysje, summe, kvitre, klinge, frese, svosje, brumme, plystre eller skrike. For noen mennesker ligner tinnitus-lyden på fossende vann, glass som knuses, en tutende ugle eller en motorsag.

Omtrent halvparten av de som har tinnitus, hører bare én tinnitus-lyd. Men ca 1/4 av de tinnitus-plagede hører 2 tinnitus-lyder på en gang. F.eks. hører Randi brølet fra Niagara-fossen i et øre og lyden av en defekt vaskemaskin i det andre øret. Dette oppsto etter at hun måtte ta cellegift mot kreften sin. Min egen tinnitus er vanligvis en veldig lys piping eller hvining (omtrent som en høyhastighets-turbin), og noen ganger en svak hysj-lyd eller en lav brumme-lyd. Per hører noe som ligner på fuglekvitter og av og til en tutende ugle. Når Unni rister på hodet sitt, hører hun en ren F-tone. Ellers hører hun noe som minner om hamring på en metallplate eller en konstant lys tone.

Omtrent 16% av de tinnitus-plagede hører 3 eller flere tinnitus-lyder på én gang. En stakkars gammel dame pleide å høre noe som lignet på en kubjelle, en dørklokke, en melodi, fossende vann og brølende traffikk i en tunnel – alt sammen på én gang.

Pga de store variasjonene på tinnitus-lydene, blir tinnitus noen ganger forvekslet med en annen type fantom-lyder, nemlig lyd-hallusinasjoner som kalles musikkøre-syndrom (musical ear syndrome). Tinnitus er alltid en enkel lyd, i motsetning til musikkøre-syndrom hvor lyder er mer sammensatte som for eksempel stemmer, synging eller musikk. (Les den nifse men fasinerende artikkelen om musikkøre-syndromet.)

Tinnitus finnes i mange lydtyper, lydstyrker og lydmønstre. Du kan oppleve lydstyrken som alt fra myk til knusende!

Tinnitusen din kan være konstant. Eller den kan komme og gå. I en undersøkelse sa 72% at de hørte tinnitusen sin hele tiden. 18% hørte den ofte, og kun 10% hørte den av og til.

Omtrent halvparten av de som har tinnitus, hører den i begge ørene samtidig. Omtrent 10% hører den bare i det venstre øret, og ca 10% hører den bare i det høyre øret. Omkring 30% hører tinnitusen inne i hodet sitt et eller annet sted.

Til tider kan tinnitus være temmelig merkelig. Av og til kan andre mennesker høre tinnitusen din (objektiv tinnitus) som en klikkende lyd, akkurat slik du hører den. Denne typen tinnitus oppstår når en muskel i øret ditt trekker seg sammen og lager denne klikkelyden.

Noen få mennesker har en type tinnitus som pulserer i takt med hjertet. Denne typen tinnitus kommer av en (stor) arterie som ligger for nærme mellomøret ditt.

Den kanskje merkeligste typen tinnitus er når folk kan forandre tinnitus-lyden ved å gjøre vanlige dagligdagse ting som å bevege øynene, bevege kjeven sin (TMJ-tinnitus), snu hodet sitt, trykke på steder på kroppen, eller bare å bøye kroppen slik at blodtrykket – og tinnitusen – forandres.

Anita fortalte meg en gang: «Når jeg beveger øynene mine fra side til side eller opp og ned, forandres tonehøden på tinnitusen min i forhold til øyebevegelsene.» Stilig, eller hva? – helt til det virkelig begynner å plage deg. Hun la til: «Den varierer også med muskel-bevegelser i kjeveleddet mitt, f.eks når jeg spiser. Ved å åpne og lukke munnen min kan jeg forandre tonen på tinnitusen min.»

Hvor vanlig er tinnitus?

Tinnitus er forholdsvis vanlig. Minst 17 av 100 personer har en viss grad av tinnitus. HLF (Hørselshemmedes landsforbund) anslår at over 500.000 nordmenn har tinnitus, og at ca halvparten av dem er rammet av angst og depresjoner. Ca 35.000 har vesentlig redusert livskvalitet, og ca 20.000 er ikke i stand til å mestre sin hverdag.

Hva kan forårsake tinnitus?

Tinnitus er et symptom, ikke en sykdom. Blant de mer vanlige tingene som kan forårsake eller trigge tinnitus, er å utsette ørene dine for høy lyd, ta forskjellige medisiner, spise bestemt type mat, dårlig hørsel, allergier, stress og diverse ørelidelser.

1. Kraftig lyd.

Høy lyd er den mest vanlige grunnen til unngåelig tinnitus (tinnitus man egentlig kan unngå). En undersøkelse blant 1,687 mennesker med tinnitus avslørte at støy-eksponering stod for 1 av 4 tilfeller av tinnitus. Redusert hørsel og tinnitus pga støy-eksponering går vanligvis hånd i hånd. Den amerikanske tinnitus-foreningen ATA rapporterer at opp til 90% av alle med tinnitus har en eller annen grad av støy-indusert hørselstap. Hvis du omgis av kraftige lyder over tid, har du kanskje lagt merke til at ørene dine piper en stund etterpå. Det er tinnitus.

Du kan oppleve at tinnitus opptrer umiddelbart etter at du har vært utsatt for høy lyd. Som oftest får du svak, midlertidig tinnitus, men den kan også bli permanent. Hvor lenge din tinnitus varer og hvor alvorlig den er, forverres vanligvis hver gang du utsetter ørene dine for høy lyd. Til slutt, hvis du fortsetter å arbeide, leke eller bo i støyende omgivelser, kan du ende opp med permanent (og plagsom) tinnitus, for ikke og snakke om dårlig hørsel.

Dette behøver ikke å skje. Du kan beskytte deg mot støy-indusert tinnitus. Valget er ditt. Alt du trenger å gjøre er å unngå kraftige lyder eller beskytte ørene dine mot for høy støy ved å bruke ørepropper.

2. Medisiner.

Den nest-mest vanlige grunnen til unngåelig tinnitus er bivirkninger fra forskjellige medisiner – både resept-belagte og resept-frie. Hundrevis av slike medisiner er i vanlig omløp. Min bok «Ototoxic Drugs Exposed» ramser opp 447 medisiner (og 29 kjemiske stoffer) som man vet kan medføre tinnitus. Slike medikamenter kan enten forårsake tinnitus eller forverre den tinnitusen du allerede har.

Tinnitus dukker vanligvis opp første gang som en vedvarende høyfrekvent (lys) lyd. Ofte kommer tinnitusen før eller samtidig med hørselsnedsettelse pga øre-giftige medikamenter. Faktisk er tinnitus det viktigste tegnet på at du kanskje er i ferd med å ødelegge hørselen din. Tinnitus kan også være det eneste varselet du noen gang får. Ta det på alvor! Hvis ørene dine begynner å pipe etter at du har begynt å ta en eller annen medisin, bør du umiddelbart kontakte legen din. I samråd med legen bør du så bestemme hva som bør gjøres – enten redusere dosen, bytte medisin eller slutte å ta medisinen i det hele tatt.

3. Visse typer mat.

Bestemte typer næringsmidler som for eksempel rødvin, korn-basert sprit, ost og sjokolade kan trigge eller forverre tinnitus hos noen mennesker. Petter merker at vin, eddik og visse typer krydder påvirker lydstyrken på tinnitusen hans. Han merker også at all mat som inneholder mugg (for eksempel mugg-oster som brie) forverrer tinnitusen.

Andre ting å være oppmerksom på, er bl.a. koffein, monosodium glutamat (MSG), nikotin, alkohol, marijuhana og noen typer krydder. F.eks. merker Susanne at sterkt krydder som chili-pepper, hot salsa og sterk paprika forverrer tinnitusen hennes.

Enkelte mennesker får sterkere tinnitus bare de spiser mat med mye sukker.

4. Dårlig hørsel.

Svært ofte går dårlig hørsel og tinnitus hånd i hånd. Tinnitus forårsaker ikke dårlig hørsel. Det er heller motsatt, dårlig hørsel forårsaker ofte tinnitus. Den gode nyheten er at å bruke høreapparater for å kompensere for dårlig hørsel, ofte gjør at tinnitusen blir borte eller mye svakere mens du bruker høreapparatene. Dessverre kommer den tilbake om kvelden når du tar av deg høreapparatene for å sove.

5. Allergi.

Allergier kan også trigge tinnitus. Henrik sier: «Allergier spiller en stor rolle på styrken av tinnitusen min. Jeg kan ikke gå inn i et bibliotek uten at tinnitusen min går av hengslene – bare pga støv.» Han legger til: «Mange mennesker har allergiske reaksjoner overfor ting, og de vet ikke engang at det har sammenheng med allergi. De ser ikke sammenhengen mellom hva de spiste og nivået på tinnitusen sin, eller hva de luktet, eller hvilke planter de er omgitt av, eller om de har mugg ute i hagen.»

6. Stress.

Unkontrollert angst, stress og spenning forverrer ofte tinnitusen din. Ferske undersøkelser viser at stress også kan forårsake plagsom tinnitus. Å lære å takle dagliglivets stress, kan fjerne eller kraftig redusere tinnitus som er forårsaket av stress.

7. Øresykdommer.

Visse øre-lidelser kan også forårsake tinnitus. F.eks. hører mange mennesker (barn også) tinnitus når de har en infeksjon i mellomøret eller en bihule-betennelse. Vanligvis vil tinnitusen dempes og bli gradvis borte så snart infeksjonen forsvinner.

Andre tilstander som kan trigge tinnitus, er bl.a. forkalkning av de 3 små knoklene i mellomøret (otosklerose), problemer med øretrompetene (de eustakiske kanalene) som er kanaler mellom mellomøret og halsen din, økning av væskemengden i sneglehuset i det indre øret (Ménière’s sykdom) eller andre tilstander som forstyrrer væsketrykket inni sneglehuset. Dessuten kan tinnitus være forårsaket av svulst på hørselsneven (acoustic neuroma), forandringer av hårcellene inni sneglehuset, dårlig fungerende hørselsnerve pga trykk fra nærliggende kroppsvev, operasjon i eller nær ørene dine, eller en så enkel ting som opphoping av ørevoks eller fremmed-legemeer eller opphovninger i ørekanalene dine. Sant og si kan omtrent alt som kan gå galt med ørene dine eller hørselssystemet ditt, føre til tinnitus.

Virkningen av tinnitus.

Virkningen tinnitus har på en persons liv, kan variere enormt. Innlysende nok er det stor forskjell på mild eller kortvarig tinnitus og på høy, alvorlig, konstant tinnitus dag ut og dag inn. Noen lærer å overhøre tinnitusen sin helt og fullt. Den flotte betegnelsen for dette er «habituering» (tilvenning). For mange andre er tinnitus bare en aning irriterende. For noen er imidlertid tinnitus fullstendig utmattende og ødelegger hele livet deres. Folk med alvorlig tinnitus har ofte problemer med å sove. De kan være irritable og klarer ikke å konsentrere seg om annet enn sin tinnitus. Derfor er de hele tiden stresset, fungerer dårlig og mister livsgleden. Den berømte musikeren Beethoven beklaget seg slik en gang: «Ørene mine plystrer og durer hele tiden, både dag og natt. Jeg kan bare si at jeg lever et usselt liv.»

Hva kan du gjøre med tinnitusen?

Du er ikke nødt til å la tinnitusen din gjøre deg til et «vrak». Det er mange måter du kan hjelpe deg selv til å få kontroll over tinnitusen din. Jeg har berørt 5 av dem i denne artikkelen – beskytt ørene dine mot høy lyd, unngå tinnitus-skapende medisiner, unngå bestemte typer mat, få kontroll over allergieene dine og reduser stress. Det finnes mange andre måter også. Dessverre krever de mer plass enn en artikkel av dette slaget tillater. Hvis du ønsker å lære mer om tinnitus og hva du kan gjøre for å få kontroll over den, kan du lese min bok «Take Control of Your Tinnitus—Here’s How«. Ta kontrollen over tinnitusen din. Du trenger ikke la disse fantom-lydene ha kontroll over deg.

© May 2003 by Neil Bauman, Ph.D.
Norsk oversettelse: Stein Thomassen, www.tinnitustips.no 2006-11-28.
Link til originalen: https://hearinglosshelp.com/blog/tinnitus-whats-that.
Du kan kontakte Dr. Neil på neil@hearinglosshelp.com.