Hvis du plages

Hva kan gjøres hvis du plages av tinnitus og/eller lydoverfølsomhet?

En hel del, faktisk! Hvis legen din sier noe annet, har hun ikke forstått hva tinnitusplage og lydømfintlighet er.

Det gelder å skaffe seg kunnskap om årsaker, virkemåte og behandlingsmetoder. Blant annet kan du:

 

Hjelp finnes

Først og fremst; det ER hjelp å få mot plagsom tinnitus og overfølsomhet for lyder! Det er også hjelp å få mot de andre plagene som tinnitus og lydoverfølsomhet fører med seg. Dersom legen din sier noe annet, er han ikke oppdatert på dette feltet! Lydterapi, tilvennings-teknikker, avslapping, kognitiv terapi o.l. fungerer for mange.
Les mer

Du er ikke alene

Omtrent 300.000 nordmenn plages av sin tinnitus, og anslagsvis 150.000 av lydallergi (lydoverfølsomhet). Søvnproblemer og bekymring kan raskt dukke opp i kjølvannet av tinnitus og lydømfintlighet. Overfølsomhet for lyd medfører ofte at man frykter hørselsskader og trapper ned sine sosiale aktiviteter. Det er ganske vanlig at tinnitus også fører til lydoverfølsomhet, og motsatt.
Les mer

Lydoverfølsomhet

Overfølsomhet for lyder kalles noen ganger for lydallergi. Både hyperakusis og misofoni/fonofobi er lydoverfølsomhet. Ren hyperakusis innebærer at man opplever lyder som altfor kraftige selv om andre ikke gjør det. Lyder som andre finner akseptable, kan være smertefulle i øret til en som er rammet av hyperakusis. Misofoni (“lyd-misliking”) innebærer at man har en sterk motvilje mot bestemte lyder (f.eks. skrikingen når man skriver med kritt på tavle). Fonofobi (lydskrekk) er en ekstrem utgave av misofoni der angst er den dominerende reaksjonen.
Les mer

Destruktiv lyd

Mange opplever sin tinnitus som svært plagsom, og lurer på hva som er grunnen til den forferdelige lyden. Den hyler og skriker og gjør det svært vanskelig å føre et normalt liv.
Overfølsomhet for lyder kan også bli ganske ekstrem. Alminnelige lyder føles så ubehagelige og sterke at man frykter for hørselen sin. Noen tyr til øreplugger 24 timer i døgnet og forlater hjemmet sitt bare når det er helt nødvendig.
Les mer

Følge-plager

Søvnproblemer melder seg ofte ganske raskt. Mangel på søvn har dårlig innvirkning på alle kroppens funksjoner, særlig de mentale. Man blir ukonsentrert, gretten, og nedtrykt. Lang tids søvnmangel gir som regel depresjon.

Tips

Unngå stillhet! Sørg for at du har beroligende bakgrunnslyder hele natten. Det finnes faktisk høyttalere som kan legges inn i hodeputen.

Få nok søvn!!! Bruk beroligende bakgrunnslyder for å sovne lettere. Unngå oppkvikkende ting som kaffe og sjokolade etter arbeidstid.

Lær deg mest mulig om tinnitus og lydoverfølsomhet. Kunnskap er makt! Rykter skaper forvirring og usikkerhet.

Meld deg inn i en støttegruppe. Der treffer du likesinnede som forstår deg og tar dine problemer på alvor.

 

© Copyright Stein Thomassen. Lag gjerne link til disse sidene. Kopiering forbudt uten tillatelse.
Opprettelses-dato: 2007.02.13