Musikalsk tinnitus – en fantomlyd

Oppdatert 18.11.2024.

Akkurat som det finnes fantomsmerter, finnes det fantomlyder. Fantomsmerter er temmelig vanlig hos folk som har amputert en arm eller et ben.

Fantomlyder er vanlig hos folk som har mistet hørselen på et øre. En variant av fantomlyd er tinnitus (øresus). Da er lyden enkel og monoton. Det er vanlig med susing, during, piping, uling og lignende.

Men mange har en fantomlyd som er mer sammensatt og variabel. Ofte ligner den på musikk, og da kalles det gjerne musikalsk tinnitus eller musikalsk fantomlyd, eller musikk-øre-syndrom (Musical Ear Syndrom).

Uttrykket musikalsk hallusinasjon brukes også innimellom.

Siden ordet hallusinasjon er koblet til å være gal, er det svært få som avslører at de hører slike interne musikklyder. Man vil jo ikke at noen skal tro man er gal! Av den grunn er musikalsk tinnitus kraftig underrapportert. Og av samme grunn opplever de fleste med musikalsk tinnitus situasjonen som plagsom, ofte meget plagsom.

Fantom-sansing / hallusinasjon er naturlig.

Siden ordet hallusinasjon er såpass fryktet blant folk, er det mye bedre å benytte fantom-ordet. Likevel er det nødvendig å si litt om at det er ganske vanlig å ha hallusinasjoner uten å ha noen psykiatriske problemer. Dessverre finner jeg lite informasjon om dette på norsk. Den norske informasjonen er nesten bare knyttet til psykiatriske lidelser, demens og rus.

Fantomsmerte kan regnes som en hallusinasjon, for eksempel. En hallusinasjon er en sanseopplevelse som ikke er forårsaket av ytre sansepåvirkning, f.eks. lydopplevelse uten at det er noen lyd i omgivelsene. En hallusinasjon oppleves som helt ekte, man føler at det er virkelig.

Hallusinasjoner oppstår gjerne når man er avskåret fra sanseinntrykk, f.eks. når man er blind. Mange mennesker vil hallusinere hvis de holdes innesperret i et rom uten lyder, lys og andre mennesker. Jo flere sanseinntrykk som er fraværende, jo lettere oppstår hallusinasjoner.

Det er neppe merkelig at profeter fikk kontakt med høyere makter etter å ha forskanset seg i en hule i ødemarken.

Fagfolk ser for seg at hjernen blir understimulert og derfor forsøker å kompensere ved å «trylle fram» sanseinntrykk som ikke eksisterer. Hjernen er jo vant til at det er massevis av sansestimuli. Og når en kategori av disse (f.eks. lyd) uteblir, må hjernen tre inn som «vikar».

Selv om hallusinering er naturlig hos mennesker med et sansetap, kan hallusinasjoner vanlig også forårsakes av forgiftning, rus, medikament-bivirkning og ulike hjerneskader (f.eks. demens). Hallusinasjon kan også oppstå hos folk med en psykiatrisk tilstand (blant annet angst og depresjon).

3 typer fantomlyd

Som nevnt er tinnitus som oftest definert som en enkel og monoton fantomlyd. En musikalsk fantomlyd er litt mer kompleks og variabel. Bladet Din Hørsel hadde i 2019 en fin artikkel om en person som hadde musikalske fantomlyder.

Det er også vanlig med verbal fantomlyd, altså lyder som ligner på snakking, ofte i form av synging. Dermed har vi 3 ulike grupper av fantomlyd. Men musikalsk og verbal fantomlyd slås ofte sammen til en gruppe.

Verbal fantomlyd

Det er lett å forstå at de aller fleste som har en verbal fantomlyd, holder det for seg selv. Å høre stemmer i hodet er et sikkert tegn på at man er gal, har vi lært. Denne påstanden er imidlertid ikke sann. Akkurat som med musikalsk fantomlyd, er verbal fantomlyd ikke uvanlig ved hørselstap. Heller ikke hvis du lever i overdreven stillhet.

Som oftest er det vanskelig å oppfatte hva som sies, altså budskapet i snakkingen. Men rett som det er kan det være enkle, gjenkjennbare fraser. Ofte er det snakk og sang, enten diffus, eller noen ganger tydelig. Og da nesten alltid sanger man kjenner godt fra før.

Hvordan skille fantomlyd fra ekte lyd?

Å skille fantomlyd fra ekte lyd er som oftest veldig lett og veldig overbevisende.

  • Hvis du bruker høreapparater, tar du dem av deg. Hvis du ikke bruker høreapparater, kan du holde for ørene.
  • Hvis lyden fremdeles har samme styrke, er det selvsagt en fantomlyd. Hvis lyden blir svakere, er det en ekte lyd.

Veldig gamle mennesker vil ofte nekte for at lydene de hører er fantomlyder. De vil oppføre seg som om lydene er ekte. For utenforstående (som jo ikke hører disse lydene) kan det derfor virke som de gamle oppfører seg skrullete. Men hvis man aksepterer at de hører lyder de tror er ekte, er det som oftest lett å se at oppførselen tross alt er forholdsvis rasjonell. I slike tilfeller er det vesentlig at pårørende (f.eks. barn), nærpersoner (f.eks. naboer) og helsepersonell (f.eks. hjemmesykepleien) er inneforstått med hva fantomlyder er. Ellers vil man feiltolke oppførselen til den gamle personen.

Behandling av fantomlyd

Akkurat som med tinnitus, er det svært sjelden noen quick-fix. Også ved musikalsk fantomlyd er det fornuftig å benytte lignende metoder som ved plagsom tinnitus:

  • Utredning hos kyndige fagfolk.
  • Utelukking av alvorlige tilstander (f.eks. demens eller psykiatrisk sykdom).
  • Kunnskap om fenomenet.
  • Akseptere at man har en eller flere fantomlyder.
  • Høreapparater.
  • Lydberikelse.
  • Kognitiv behandling.
  • Medisiner (se egen artikkel)

Mer info