Dempe brå lyder i høreapparater

En del tinnitusplagede bruker høreapparat. Moderne høreapparater har mange fiffige finesser som veldig mange ikke aner at finnes, f.eks. dempe brå lyder.

Opp gjennom årene har jeg møtt mange høreapparat-brukere som har hatt problemer med å utstå kjøkken-lyder. «Klirring i bestikk og tallerkner er et hel…ete!» har en del sagt.

Sound Relax

Gjennomtrengende klirrelyder fra kjøkkenservise og bestikk ligger høyt oppe på «klage-listen» hos mange som bruker høreapparat. Noen klarer overhodet ikke å utstå disse lydene, og har dermed gyldig grunn for ikke å tømme oppvaskmaskinen.

I mine Phonak-apparater finnes en finesse kalt Sound Relax som demper brå lyder, ofte kalt impuls-lyder. Andre produsenter av høreapparater har selvsagt sine egne betegnelser.

Her er en liten oversikt. Den er ikke komplett, men dekker de fleste apparatene som fås i Norge.

Fungerer det?

Første gang jeg aktiverte denne funksjonen, stilte jeg den inn på maksimum. Så tok jeg en slurk kaffe og satte koppen resolutt tilbake på bordet.

Vanligvis ville jeg hørt dette veldig tydelig (ikke slurpingen, men dunkingen i bordet). Men nå var det lydfritt, akkurat som på en stumfilm. I hvert fall et kort, kort øyeblikk.

Så hørte jeg ekkoet fra dunkingen!

Dette var så morsomt at jeg satte koppen bestemt fra meg på bordet gjentatte ganger. Og hver gang var det lydløst inntil ekkoet dukket opp.

Nå ble tømming av oppvaskmaskinen en fryd for øret.

Imidlertid var det litt upraktisk å dempe brå lyder helt. En del plutselige impuls-lyder er jo faktisk kjekt å høre. For eksempel et kort støt i et bilhorn.

Derfor har jeg funksjonen på et mer moderat trinn nå. Og er godt fornøyd med det.

Høreapparatbrukere som er lydoverfølsomme eller tinnitusplagede, kan ha stor glede av å eksperimentere med denne finessen. Å dempe brå lyder er noe mange av dem har et sterkt ønske om.

Slew rate

Fram til 80-tallet hadde de aller fleste musikk-anlegg problemer med å håndtere brå endringer i lyden. Sterke, plutselige lyder ble «klippet bort». Dette var i grunnen en uønsket form for Sound Relax.

Problemet forårsaket også en type forvrengning kalt TIM. Lenge ble det debattert om denne forvrengningen eksisterte, for man klarte ikke å måle den. Men på 70-tallet påviste Matti Otala at problemet hovedsaklig kom av dårlig såkalt «slew-rate». Han fant også en måte å måle TIM-forvrengningen.

Og hos norske Electrocompaniet konstruerte Svein Erik Børja, Per Abrahamsen, Nils Jørgen Kjærnet og Terje Sandstrøm den puristiske, TIM-frie og nesten religiøst dyrkede forsterkeren The 2-Channel Audio Power Amplifier på samme tid som Matti Otala herjet.

Var du HiFi-geek, hadde flust med penger, og ønsket status, bare måtte du ha denne forsterkeren!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *