Still 4 spørsmål

Du husker kanskje «Nagler’s Lov» i Tinnitus Today september 1997: «Ingen tinnitus-rammet som har opplevd selv en liten lindring, har noen sinne brydd seg et fnugg om hvorvidt behandlingen som ga lindring, var vitenskaplig basert.»

Spørsmål som da reiser seg er: vitenskap eller ikke vitenskap, tradisjonell vestlig medisin eller tradisjonell medisin fra østen, fremstående internasjonalt medisinsk senter eller liten klinikk i en ukjent europeisk by, urter eller medisiner, homeopati eller naturopati, liten rubrikkannonse i et helsemagasin eller anbefalt av godkjente audiologer – hva som helst / hvem som helst / hvor som helst – hvordan kan en ansvarsfull helsebevisst forbruker vurdere forskjellige potensielt effektive behandlinger når det fremdeles ikke finnes noen definitiv / endelig helbredende kur mot påtrengende tinnitus? Hvordan kan man unngå svindel? Hvordan kan man vurdere anbefalingene fra velmenende ærlige mennesker som kanskje eller kanskje ikke kan «treffe blink» med sine anbefalinger? Eller for den saks skyld, hvordan kan man vite hvorvidt det er tilrådelig å kjøpe produktet som er nevnt i et magasin?

Løsningen er ikke enkel, spesielt ikke for de med desperat behov for lindring. Nedenfor er noen meget enkle tips (ikke fastspikrede regler) som kan være til litt hjelp.

4 spørsmål –

Spør den som kommer med anbefalingen, eller spør produsenten av det annonserte produktet:

– Hvor stor er suksess-hyppigheten til den foreslåtte behandlingen?
– Hvilken mulig risiko løper man?
– Hvordan fastslås suksess?
– Hva er definisjonen på suksess?

Jeg mener ikke her at svar som ikke er optimale på de ovennevnte spørsmålene, innebærer at man uten videre bør avskrive en bestemt behandling. Faktisk er det slik at når jeg selv spurte disse spørsmålene på min egen reise i søkendet etter lindring, betydde et ærlig «Vi har faktisk ikke håndfaste data, men det virker fornuftig for meg i ditt spesielle tilfelle fordi…» mye mer enn «Vi har 85% suksess uten komplikasjoner av noe slag, og – dessuten – din forsikring vil dekke mesteparten, så hva har du å tape?»

Imidlertid mener jeg at svarene og måten disse svarene gis, bør hjelpe den tinnitus-rammede et stykke på vei til en tilfredsstillende løsning.

Til den varsomme helse-orienterte forbruker er det på sin plass med en siste påminning om suksess-raten. Husker du fyren som påstod 85% suksess-rate uten noen komplikasjoner? Vel, jeg spurte ham hvordan han fastslo hvorvidt det var en «suksess» (se spørsmål nr 3). Det viste seg at han ga «behandling» til ca 20 pasienter det foregående året. 3 ringte tilbake og klaget over at det ikke hjalp. De resterende 17? Den godeste «doktoren» fant ut (meget passende) at dersom det ikke hadde hjulpet dem, så ville de også ha ringt og klaget. Og dermed den fenomenale 85% suksess-raten. Hvordan sover denne fyren om natten?

Det er mange etiske og oppofrende helsetilbydere i USA og rundt om i verden som med gode hensikter ønsker å være til hjelp for folk med tinnitus. Vær din egen rådgiver. Still spørsmålene. Finn dem.

Stephen M. Nagler, MD, FACS

 

©2003 Stephen M. Nagler, MD, FACS. Link til original-siden: Four Questions
Norsk oversettelse: Stein Thomassen, www.tinnitustips.no (2006-08-04)