APD-variant

APD er en forstyrrelse eller skade i hjernens evne til å behandle lydene som ørene har omdannet til nervesignaler. De aller fleste med APD har normalt audiogram. Ørene deres er altså ikke skadet. Men hjernen har av en eller flere grunner vanskelig for å oppfatte hva ordene som ørene fint fanger opp, betyr.

APD står for Auditory Processing Disorder. På norsk kalles det Auditiv ProssesseringsDysfunksjon. Jeg kunne godt tenke meg å kalle det for lydbearbeidingsproblem.

Hos en del av de med APD, ser det ut til at hjernen ikke bearbeider lyder som kommer fra det ene øret, med samme hastighet som lydene som kommer fra det andre. Dermed kommer høyre og venstre lyd i utakt, og hjernen får vanskeligheter med å sammenholde de to lydstrømmene.

Nedenfor kan du høre forskjellen når både høyre og venstre lyd kommer samtidig, og når høyre lyd er litt forsinket.

Lyden kommer samtidig til begge ørene

Lyden fra høyre øre er forsinket med 25 millisekunder (0,025 sekund)

Lyden fra høyre øre er forsinket med 50 millisekunder (0,05 sekund)

Lyden fra høyre øre er forsinket med 100 millisekunder (0,1 sekund)

Lyden fra høyre øre er forsinket med 200 millisekunder (0,2 sekunder)

Ikke så merkelig at det blir vanskeligere å oppfatte hva som sies…
I eksemplene ovenfor er de forskjellige deler av lydenes toneområde forsinket like mye. I virkeligheten kan det godt skje at bare deler av toneområdet forsinkes mer eller mindre enn andre deler.

Dette var et eksempel på svikt i temporal (tidsmessig) organisering av lyden. En del APD-rammede har dette problemet. Andre kan ha andre typer problemer med bearbeiding av lyder.

Les også de interessante kommentarene lennger nede på siden.

Stein Thomassen

14 kommentarer til “APD-variant

 1. Så fandt jeg lige frem til dette link ved at være nysgerrig på Stein Thomassens opslag i facebook-gruppen «APD Høreforstyrrelse». Her i APD-variant illustreres «forskudt lydopfattelse» fra det to ører. Tak Stein Thomassen – Du kan noget med lyd, kan jeg forstå!! Du har også ret i, at lidelsen egentlig bør betegnes som et lydbearbejdningsproblem.

 2. Mange takk 🙂
  Akkurat denne varianten hvor det er forsinkelse mellom høyre og venstre, kan muligens også skyldes auditiv nevropati (Auditory Neuropathy Spectrum Disorder – ANSD).

 3. Er det rigtigt forstået, at ANSD kan audiologisk afd. diagnosticere uanset alder, men APD først kan testes omkring 7 års alderen?

 4. Jeg er usikker, men jeg har fått forståelsen av at ANSD kan diagnostiseres uansett alder, men at APD krever en viss kognitiv modenhet.

 5. Det passer rigtigt godt overens med min forståelse, tak! 🙂

 6. Der er lige noget jeg skal have styr på her — vil det sige at både børn med apd og børn med ansd kan have auditiv neuropati???

 7. Auditiv nevropati = ANSD. Personer med APD kan godt ha ANSD i tillegg til APD.

 8. Åhhh nu faldt der lige et par brikker på plads. Min søn har nemlig diagnosen auditiv neuropati og har også apd, men jeg havde forstået at det var en undervariant af apd, men det er så en anden diagnose som han så har sammen med apd.

 9. Men så skal det sies at fagmiljøet er litt delt i synet på hva disse begrepene omfatter, spesielt når det gjelder APD. Symptomene kan ofte være temmelig like, og dermed litt vanskelig å si om man har ANSD eller APD. Så vidt jeg har forstått, vil hjernestamme-audiometri avsløre om skaden / feilfunksjonen er ANSD.

  Mange vil nok anse ANSD som en undervariant av APD. Den gamle / alternative betegnelsen CAPD tydeliggjorse at vi snakker om SENTRAL APD, altså no som befinner seg i de sentrale hørselsbaner, dvs fra og med hjernestammen. I så fall ligger ANSD i et annet område enn CAPD.

 10. Kender du noget til udførslen af hjernestamme-audiometri?
  – min søn på 5 år skal have lavet nogle forskelige tests om nogle dage og jeg er nervøs/spændt på hvordan det gøres…

 11. Dessverre vet jeg foreløpig svært lite om hjernestamme-audiometri 🙁

 12. Ok, for på min søns papirer står der direkte at han har auditiv neuropati, og at hans høreproblemer ligger indenfor apd spektret. Så derfor troede jeg at det var en undervariant af apd.

 13. Tak, Stein Thomassen! Bare det, at kunne udveksle tvivlsspørgsmål med andre indenfor området er virkeligt rart!

Det er stengt for kommentarer.