Verdens 3. verste lidelse?

Line har alltid angret at hun så TV-programmet. Egentlig var hun helt uinteressert i dette ukjente temaet som overhodet ikke angikk henne selv. Men fjernkontrollen lå så lang unna.

20 minutter senere visste hun alt om hvor ille tinnitus er. Miste jobben. Skilsmisse. Depresjon. Selvmordstanker. Aldri stillhet.
Stakkars jævler!

Et par uker senere: En pipelyd i hodet hennes! Panikken fosset fram. Hun følte hun ble kastet ut i et svømmebasseng uten vann. Ble smadret i de steinharde flisene. Skjebnen hadde trukket i nødbremsen. All glede skulle opphøre. Hun ville miste jobben. Bli skilt. Trenge depresjonsbehandling. Tenke selvmord. Aldri nyte stillhet.

Visste de hvilken djevelsk kraft de hadde, de som serverte svartmalingen? La de ikke merke til slaktekniven som lå i deres hender? Eller bare trodde de den var sløv?
Line er ganske sikkert ikke deres eneste offer!

Av 100 som sier de har plagsom tinnitus, er det ca 5 som ikke klarer å stå i jobb. Altså ingen grunn til generell svartmaling.

Mer og dypere kunnskap kan du finne i boken Selvhjelp ved tinnitus – Hvordan mestre plagsom øresus – Utgave 2.

Stein Thomassen, 2010

5 kommentarer til “Verdens 3. verste lidelse?

 1. Når man skal forhindre at plagsom tinnitus oppstår, er det viktig å unngå skrekkhistorier og overdreven fokus på hvor ille de hardest plagede har det. De fleste som har en tinnituslyd, bryr seg lite om den.

  Hvis man engster seg for hva lyden innebærer, forsterkes den negative holdningen. Dermed går man ofte inn i en spiral av voksende plagsomhet.

  Stein Thomassen

 2. Jeg har hørt om een der efter 8 år blev «lydfri» fordi han dagligt ‘med tankerne’ skruede ned.

 3. Jeg er ny med min grusomme tinnitus men dette med at den skal forsvinne om man ikke tenker på den sitter laaangt inne. Jeg ønsker selvsagt tenke positivt og jeg merker jo selv at jeg blir litt mer positiv av andres positivitet, likevel er det konkret realisme jeg trenger for å hanskes med dritten og jeg klarer bare ikke etter beste evne tro at «de fleste» IKKE merker sin tinnitus bare det har gått et visst antall år? Jeg tror sånne ting er med på å trekke allmen medisinen lengre inn i «disse tinnitus folka er jo helt usannsynlige» modusen.

  Jeg var hos en lege som ikke engang ville sende meg til spesialist fordi han åpenbart trodde jeg hadde en puslete liten brusing som han selv også hadde hatt ofte som han sa. Da jeg gikk ut så han langt og skeptisk efter meg. «Der går en hypokonder» sto det i blikket hans.

  En annen sak jeg som rammet har blitt oppmerksom på er hvor ubegripelig komplekst dette med tinnitus er? Tenk på alle de gåtene medisinen og forskningen har løst gjennom årene, jeg husker da Aids kom til overflaten på 80-tallet, jeg trodde aldri de ville løse noe som helst men i dag tilføres rammede celler og de med medisiner lever de faktisk med samme livslengde som ikke smittede – HVA er greia med den hjerne delen eller den «dingsen», eller de flimmerhårene som gjør at dette ikke kan fikses? Når forskningen kikker i menneskekroppen (død eller levende )så tar de jo for seg hver lille del og sier «hm, så der den del delen har vi problemet med celleproduksjonen» og etter et visst antall år eller tiår så ender de iallefall opp med en betydelig behandlingsstrategi som fungerer. Men med tinnitus så er det bare en evig lang oppgitt legestand som sier lev med det.

  Dette er en dårlig natt. Det skjærende pipesignalet har vært megahøyt hver bidige dag siden jeg fikk det, leser om folk som skriver «tidvis er det vanskelig å sove». Tidvis? Glem det. Jeg skal ikke skrive mer negativt nå, det er bare døden eller livet. Så enkelt.

 4. Hei Per!

  Kjenner meg igjen i det du beskriver!!
  – Gjør føgende: Bestill gjennom fastlegen din ett opphold ved Landaasen Rehabiliteringssenter, der de kjører kontinuerlige opphold for tinnitusskadde!
  Dette vil være det beste du finner pr. idag!
  Noen kur finnes ikke, men du verden for ett bra 3 ukers oppphold, der du lærer deg alternativene som finnes.
  Du MÅ være innom en spesiaist/utredning av tinnitus før de vil ha deg på Landaasen, så start like godt med å bestille utredning-time nå!

  Ikke godta evnt. legen sin mot-forklaring, da du beskriver tinnitus med påfølgende sovevansker, noe som lett resulterer i depresjon, -som igjen alle tinnitusere før eller siden vil slite med om man lar det holde på for lenge, uten å konsultere lege. (dette kommer selvfølgelig an på i hvilken grad man er plaget). Tinnitus følgeskadene er mange, og mitt råd er å gjøre ting nå, slik at du er rustet til t som vil evnt. møte deg senere.. ingen grunn til å vente till dritten har fått overtaket, selv om legen din kanskje da hadde fått øynene opp for hva du sliter med!

Det er stengt for kommentarer.