Er ikke dette skadelig høy lyd?

Hvor høy er lyden egentlig?

Hvis du har lyst til å vite hvor kraftig lyd du har rundt deg, kan du anskaffe en lydmåler-app på telefonen din. Det er veldig mange å velge mellom. Men hvor nøyaktige de er, varierer voldsomt. Særlig på Android-baserte telefoner.

Bra app for iPhone

Det finnes en lydmåler-app som skal være noenlunde nøyaktig på iPhone (og iPod og iPad) Dessuten gir den mye nyttig info, blant annet har den dosimeter som sier noe om hvor mye lyd man har blitt utsatt for gjennom et visst antall timer.

Appen heter SPLnFFT Noise Meter og kostet 44 kr. Den har kommet godt ut av flere seriøse tester, blant annet denne. Og hos AppAdvice ser du at brukerne gir den 4,5 stjerner.

Appen finner selv ut hvilken iPhone-modell den har «bosatt seg i» og tilpasser seg mikrofontypen og elektronikken i denne modellen. På den måten blir nøyaktigheten ikke så aller verst. Men det anbefales likevel å utføre en skikkelig kalibrering mot en lydkilde av kjent styrke.

Bruke appen

Her ser du hva appen viser på skjermen.

 1. Øverst: Gule tall på rød bakgrunn viser lydens styrke i dB akkurat nå.
 2. Skalaen med den røde viseren viser også lydens styrke i dB akkurat nå. Og den buede grå linjen med «pyramide» på, viser både det svakeste og det sterkeste lydnivået som har vært siden man startet appen.
 3. På venstre side i nedre halvdel er en søyle som viser lydstyrken og beskriver den med ord. For de kraftige lydnivåene sies det også noe om hvor lenge man kan utsette seg for så høy lyd.
 4. Nede i høyre hjørne er en visning av hvor stor dose man har blitt utsatt for siden appen startet. Om man når det røde nivået før det er gått 8 timer, er det risiko for hørselskade.
Hvilke toneområder er sterkest?

For å se hvordan lydstyrken er fordelt på de ulike tonene som lyden består av, må man først trykke på PSD-knappen i den vannrette menylinjen midt på skjermen.

Nyttig?

Husk å ta høyde for at appen ikke alltid klarer å vise lydstyrken helt korrekt. Kanskje viser den 5 dB for lite, kanskje viser den 10 dB for mye. Det er mange forhold som kan spille inn, for eksempel hvilken iPhone-modell man har, produksjonsspredning på komponentene som inngår i telefonene, og hvor kraftig lydnivået er. Men SPLnFFT Noise Meter gir en god pekepinn i forhold til de aller fleste andre lydmåler-apper.

Trenger du temmelig nøyaktig måling av lydnivået, må appen kalibreres mot flere lydkilder med kjent styrke!

Er du bare interessert i en helt grunnleggende lydmåler som er gratis (men likevel nøyaktig), bør du vurdere Sound Level Analyzer Lite.

Nøyaktig

I følge en test utført på University College Dublin kan du trygt satse på appen Sound Level Analyzer Lite fra Toon. Den er blant de aller mest nøyaktige. Og den er gratis.

Funksjoner

Riktignok har den bare de aller mest nødvendige funksjonene. Men det er kanskje nettopp på dette enkle nivået folk flest trenger å ha sin lydmåler.

Her ser du hva som serveres:

 1. Aller øverst er det reklame som skifter i ny og ne.
 2. Midt på skjermen ligger skalaen som viser hvor sterk lyden er i øyeblikket.
 3. I nedre halvdel, med stor skrift, vises hvor sterk lyden er i øyeblikket.
 4. Nesten nederst vises svakeste (min), gjennomsnitlig (ave) og kraftigste (max) styrke som er registrert under målingen.
 5. Helt nederst, i den gulgrønne stripen, er start- og stopp-knappen for måling av lydnivået.

OBS: For å starte en lydmåling må du altså trykke på trekanten helt nederst på skjermen. Målingen stopper av seg selv etter ca 20 sekunder.

Storesøster

Liker du appen, men synes den er litt for amputert, kan du ta en titt på storesøsteren: Sound Level Analyzer Pro.
Eller du kan vurdere appen SPLnFFT.

2 kommentarer til “Er ikke dette skadelig høy lyd?

 1. Jeg har lest artikkelen om øregiftige medisiner med stor interesse. Jeg har nettopp opplevd et hørselstap på 60 % på mitt ene øre, jeg våknet en morgen og var nesten døv. Jeg har gått på Albyl-E i noen år grunnet blodpropp i begge øynene. De er borte nå, men jeg skal altså ta blodfortynnende preventivt. Jeg har snakket med flere leger om muligheten av at det er Albyl som er synderen her, men jeg taler visst for døve ører! Jeg har byttet ut Albyl med Plavix for 1,5 uke siden, og nå lurer jeg på om du har noen mening om hvor lang tid det vil ta før tilstanden normaliseres HVIS det er Albyl som er årsaken?

 2. Hei Tove.

  Dessverre er dette utenfor mitt kompetanseområde.

  Men Felleskatalogen sier at en mulig bivirkning av Albyl-E er reversibelt hørselstap og døvhet, altså at det blir bedre etter at man slutter med Albyl-E. Felleskatalogen sier også at overdose av Albyl-E kan gi nedsatt hørsel.
  Det sies ingen ting om hvor fort hørselen kan innhente seg etter endt bruk av Albyl-E, så vidt jeg kan se.
  https://www.felleskatalogen.no/medisin/albyl-e-orifarm-healthcare-545831

  Når det gjelder Plavix, sier Felleskatalogen ingen ting om innvirkning på hørsel.
  https://www.felleskatalogen.no/medisin/plavix-sanofi-562883

Det er stengt for kommentarer.