Hvor vanlig er tinnitus?

Er tinnitus vanlig?

Det er relativt vanlig i Norge å si at ca 15 % av befolkningen plages av tinnitus.

Men hva menes med frasen «plages av«? Menes det at man har tinnitus? Menes det at man synes tinnituslyden er plagsom?

Og hva ligger i så fall i begrepet «plagsom«? Hvilken grad av plagsomhet tenkes det på? At det kunne vært greit å ikke ha tinnitus? At det stresser meg skikkelig? At jeg blir så trist at jeg gråter?

Og hvor ofte er det plagsomt? En kveld i året? En dag i måneden? Kun når man er stresset? Kun når man skal sove? Bare på jobb? Hele tiden?

Ulike forskere har ulike definisjoner og ulike grenser. Dermed blir statistikkens pålitelighet så som så.

Hvor vanlig er tinnitus?

En dansk undersøkelse viste at ca 5% av danskene var plaget av tinnitus. En norsk undersøkelse viste at ca 15% av nordmennene var plaget av tinnitus. Er det virkelig så stor forskjell på dansker og nordmenn? Neppe!

Nesten 40 undersøkelser forteller om hvor vanlig tinnitus er hos voksne. Der varierer tallene fra 5,1% til 42% !!!

Spriket kommer til en stor del av hvordan man definerer tinnitus.

Omtrent halvparten av undersøkelsene var laget på en dårlig måte, slik at tallene i betydelig grad er upålitelige.

Noen av undersøkelsene gjorde ikke engang et forsøk på å skille mellom ulike grader av alvorlighet.

Men noen av undersøkelsene hadde faktisk fokus på hvor sterkt plaget man var.

En fra Storbritania viste at ca 10% hadde en eller annen form for tinnitus, mens kun ca 1% hadde det i en grad som påvirket livskvaliteten.

En annen fra Storbritania viste at 10% av den voksne befolkningen hadde opplevd en eller flere tilfeller av tinnitus som hadde vart mer enn 5 minutter. Halvparten (50%) av dem mente at tinnitusen var moderat plagsom eller verre.
Men kun 0,5% av dem var plaget i en slik grad at det hadde alvorlig innvirkning på deres evne til å leve et normalt liv.

Sannsynligheten er stor for at forholdene i Norge ikke er spesielt mye anderledes enn i Storbritania.

Det kan trolig være riktig å si at opp til 1% av befolkningen plages av sin tinnitus i en grad som er «livs-forandrende«.

Kilde:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.00802/full

8 kommentarer til “Hvor vanlig er tinnitus?

 1. Jeg er 52 år utdannet førskolelærer, jobbet som det i 10 år. I 2001 begynte jeg å jobbe på en bolig for funksjonshemmede. 50proset i 2 år. 3 november 2004 fikk jeg tinnitus og hyperakussis Grunnen kan være så mangt: fikk et slag i tinningen fra et stolben da jeg var 4 år- fikk en stor kul der, 2 søskenbarn og kanskje farmor har/ hadde tinnitus. Jeg hadde bihulebetennelse rett før jeg fikk tinnitus og så var jeg veldig stiv «kjakene» kunne nesten ikke åpne munnen og de knaket når jeg tygde maten- det gjør det litt fortsatt selvom jeg har psykomotorisk fysioterapi i 2 år. Tinnituslyden min er høyfrekvent og er veldig plaget, men på natten får jeg stort sett sove. Er også veldig plaget med hyperakussis. Men her er det vel tinnitus det handler om.

 2. Takk for kommentar, Karin Anne.
  Årsakene du nevner for din tinnitus, virker sannsynlige.
  Og selv om akkurat dette innlegget handler om tinnitus, er det helt på sin plass å ymte litt om hyperakusis. Man regner nemlig med at røfflig halvparten av de som plages av sin tinnitus, også er lydoverfølsomme i en eller annen grad.

 3. Her er kommentarer hentet fra Facebook-siden til TinnitusTips
  (https://www.facebook.com/tinnitustips/posts/2697741770249660):

  V.A.J.:
  Jeg har kraftig tinnitus. 😥 😥

  G.D.G.:
  Jeg har tinnitus på det 5 året, og nå klarer jeg bedre å leve med det 🙈

  R.T.T.:
  Tinnitus er ikke noe som kommer og går slik som hodepine. Har du først fått det, så er det der hele tiden. Spesielt når det er stille om kvelden/natten kan det buldre skikkelig.Hvis en har en hørselskade følger ofte tinnitus med. Det er en skikkelig plage, men de fleste av oss som er rammet må avfinne oss med at tinnitus aldri forsvinner hvis en først har fått det 😳

  J.A.S.:
  Hatt det siden jeg var barn, man blir vant til pipingen etter noen tiår….

  S.V.S.:
  Jeg fikk hørselskade og tinnitus etter bilulykke. Jeg ble operert i øynene og skiftet linser. Etter operasjonen ble tinnitusen mye verre. Nå har jeg fått høreapparat for å motvirke tinnitus. Og nå skal jeg få et apparat med lyd som skal brukes på soverommet for å motvirke tinnitus om natta.

  G.T.:
  Ja, blir omtrent gal innimellom, men det ble faktisk endel bedre etter jeg sluttet på sarotex 👌

  S.E.S.H.:
  Mht til at det er 15% av befolkningen som har tinnitus så er det mange leger som ikke har peiling på tilstanden og gjør vondt langt verre. Så ille at de ødelegger folks liv.. Ja, øre-nese-halsleger også. Man forventer å bli friskere og ikke dårligere med påført skade av helsevesenet.. Dette gjelder ikke meg sjøl men noen jeg forsøker å holde huet over vannet. Jeg håper behandlingen av tinnitus tar store framskritt mot å kunne bli kvitt det!

  L.M.:
  Jeg har hatt tinnitus hele livet. Jeg trodde lenge at alle hadde pipelyd i hodet. Etter at jeg fikk nedsatt hørsel og flere kroniske sykdommer ble også tinnitusen plagsom.

  T.L.:
  Jeg har hatt tinnitus i mange år,en foss inni hodet.

  T.K.H.:
  Jeg har, et lyst pip i hode og TTTS i venstre øre som går i bassvibrasjoner bølger gjennom hode til andre øre.

 4. Via Facebook-siden til TinnitusTips (https://www.facebook.com/tinnitustips/posts/2697741770249660):

  M.B.B.:
  Har hatt Tinnitus siden tidlig i ungdomsår. 70 nå. Må bare akseptere den. Jeg sier nå. som følgesvenn. Han.. er trofast. forlater meg ikke. Kommer til å følge meg så lenge det er pust i meg. Kommer å går i styrke å lyder. Fra piping til flystyrt. foss etc Når den blir for agresiv. sier jeg.. ok. men vit… Det er jeg som bestemmmer hvor mye makt den skal på..

 5. Har konstant tinnitus på venstre øre, sannsynligvis på grunn av kjeveleddsdysfunksjon. Noen ganger tar jeg litt beroligende medisin for å glemme lyden, ellers er den med meg hele tiden

 6. Fikk tinnitus og svimmelhet rett etter jeg begynte på Sarotex som forebyggende mot migrene. Nevrologen sa hun aldri hadde hørt om denne bivirkn…!! Medisinen er jo et trisyklisk antidepressiva, som står listet opp som ørefarlig. Er det noen mulighet for at tinnitus dempes/forsvinner dersom jeg slutter med medisinen?

Det er stengt for kommentarer.