Hvordan oppstår tinnituslyden?

Tinnituslyden kan oppstå på mange forskjellige vis. Her omtales bare noen av dem.

Hårceller og flimmerhår

Den mest vanlige årsaken til tinnitus-lyden antas ofte å være skade på de ytre hårcellene som befinner seg inne i sneglehuset. Dette kan gi både nedsatt hørsel og tinnitus-lyd. Derfor er det ikke merkelig at tinnitus og nedsatt hørsel ofte kommer som en «pakke­løsning». Hårcellene skades oftest av kraftig lyd og alder, men også av øregiftige legemidler og mye annet. Det er som oftest de hårlignende utvekstene på toppen av hårcellene som ødelegges. De kalles flimmerhår.

Hørselsnerven

Med alderen kan hørsels­nerven som bringer signaler fra snegle­huset og inn til hjernestammen, ha fått en del skader. Siden de lyse tonene fraktes ytterst i nervebunten, vil det vanligvis gå ut over diskanten først. Dette vil kunne gi både nedsatt hørsel og en tinnitus-lyd i diskant­området. Hørselsnerven kan skades av bl.a. virus og bakterier. Dermed kan også slike ting medføre en tinnitus-lyd.

Generelt kan vi si at alt som medfører større stillhet, øker sjansene for at man hører kroppens naturlige tinnitus-lyd.

Hjernestammen

I hjerne­stammen går hørsels­nerven over til et nettverk av nerveceller. Her foregår svært mye bearbeiding av lyder. Bl.a. blandes andre sanseinntrykk også inn i hørselssystemet. Alle sanser passerer gjennom hjernestammen. Skader på hjerne­stammen kan gi tinnitus-lyd i varierende grad. Det er derfor ikke så merkelig at omtrent 1/3 av de nakkesleng-skadede får høre en tinnitus-lyd eller blir lydoverfølsomme.

Arbeidsledige nerveceller

Pga hjernecellenes måte å jobbe, oppstår ofte det vi kan kalle nerve­smitting. Når noen nerveceller av en eller annen grunn ikke mottar nok signaler, begynner de å lete etter andre signaler i nærheten. De nye signalene de adopterer, behøver ikke nødvendig­vis å være av samme type som de opprinnelige. Slik kan det faktisk skje at hørselssystemet mottar signaler fra ansikts­nerven, muskulatur osv. og lar disse signalene påvirke lyder vi hører. Dette anses som en sannsynlig forklaring på hvorfor mange kan påvirke tinnitus-lyden ved å bevege på ansikt, kjeve, nakke eller skuldre.

Stillhet skrur opp volumkontrollen

Den delen av hørselssystemet som befinner seg i hjerne­stammen, fungerer som et meget avansert lydstudio. Her finnes bl.a. automatiske justerings­muligheter, for eksempel automatisk volum­kontroll. Hvis du tenker tilbake på Heller og Bergmanns eksperiment, er det lett å anta at en del mennesker har en tinnitus-lyd fordi de oppholder seg i svært stille om­givelser mesteparten av dagen. En pensjonist i dagens godt lydisolerte boliger, utsettes ikke for mye lyd. Når vedkommende i tillegg sannsynligvis har nedsatt hørsel (pga alder), er det økte sjanser for å oppdage en tinnitus-lyd man ellers ikke ville oppdaget.

En kortere periode med stillhet kan være skjebnesvangert. I hvert fall hvis personen blir oppmerksom på en tinnitus-lyd og begynner å bekymre seg over den.

Stillhet produserer fantom-lyd

Det er også slik at stillhet er mangel på lydstimulering. Hjernen vår er laget for å håndtere den store mengden stimulering vi utsettes for gjennom en normal dag. Når stimulering mangler, ser det ut til at hjernen begynner å produsere sin egen erstatning. Dette kan vi kalle fantom-stimulering. Et eksempel er fantom-smerter. En liten historie for å illustrere dette:

Linda har amputert sin høyre arm rett over albuen. Rett som det er kjenner hun smerte i fingrer hun ikke har. En dag merker hun at den høyre hånden (som ikke finnes) er krampeaktig lukket og hun har krampesmerter i muskulaturen i underarmen (som heller ikke finnes). Dette er fryktelig vondt. Ingen kan bøye ut fingrene hennes, og ingen kan massere underarmen.

Hun får omsider hjelp. Det finnes en spesiell boks man kan stikke hendene sine inn i. På toppen av boksen er en glassplate slik at man kan se begge hendene sine. Pga en spesiell speil-konstruksjon ser man egentlig bare sin venstre hånd i begge glass­vinduene. Den høyre er altså bare et speilbilde av den venstre.

Linda får beskjed om å knytte sin venstre hånd slik at den blir omtrent slik som den høyre føles. Så putter hun både sin venstre hånd og sin høyre (som ikke finnes) inn i boksen. Hun ser nå 2 knyttede hender. Den høyre er kun et speilbilde av den venstre. «Åpne begge hendene og strekk ut fingrene.» Hun klarer å åpne den venstre. Men hva får hun se i boksen? Begge hender åpner seg. Umiddelbart føler hun at krampen i den høyre underarmen blir bedre. Hjernen har nå sett at høyre hånd åpnet seg og kan derfor korrigere det falske fantom-inntrykket av at hånden var krampeaktig sammenknytt.

Det er få grunner til at hørselssystemet ikke kan bli utsatt for lignende fenomen, altså fantomlyd. Dette er lyd som hjernen dikter opp fordi ekte lyd mangler.

Mer og dypere kunnskap kan du finne i boken Selvhjelp ved tinnitus – Hvordan mestre plagsom øresus – Utgave 2.

Stein Thomassen, 2011

11 kommentarer til “Hvordan oppstår tinnituslyden?

 1. Hei
  Takker for alle gode råd. Har vært plaget med øresus i mange år.
  Nå har jeg fått en lydpute som hjelper mot stillheten når en skal sove.
  Må nok ha et høreapparat som kan dempe lyden om dagen.
  Flott at du engasjerer deg, det hjelper alle oss som er så plaget av tinnitus.
  Mvh.
  Helene

 2. Takk for kommentar, Helene. Bloggen blir mye mer leseverdig når folk kommer med kommentarer.
  Ellers godt å høre at du har kommet i gang med tiltak og er positivt innstilt. Kunnskap og tålmodighet er viktig!
  Stein Thomassen

 3. Bra blogg og innhold!! 🙂

  Selv har jeg menieres og er ofte plaget med øresus. Søvn og sulthet spiller mye inn her. Jo mindre søvn,mer øresus. Jo mer sulten,enda verre øresus. Har i en alder av 25 blitt 100% ufør pga sykdommen. Den er grusom,og det er synd det ikke finnes noen mirakel-kurer for dette. Unner ikke min verste fiende engang dette her!

  Sier som jeg gjør hver dag,grip dagen!! 🙂

  Hilsen Trine 🙂

 4. Takk for ros, Trine 🙂
  Ja, hos noen er Meniere årsak til tinnituslyden. Du vet sikkert mye om meniere, men for de som ikke vet så mye, kan det være nyttig å se på denne nettsiden.
  Stein Thomassen

 5. Hvordan merker man at man har tinnitus? For jeg har en slags piping i ørene noen ganger, den er ikke høy men litt plagsom og jeg er redd for
  At det kan være tinnitus.

 6. Lei for at jeg svarer så sent 🙁
  Begrepet tinnitus betyr ikke annet enn at man hører en lyd som ikke kommer fra omgivelsene (utenfra). Om lyden bare er der noen sekunder av og til, pleier vi ikke å kalle det for tinnitus.
  Noen som har tinnitus, synes den er plagsom, og enkelte synes den er veldig plagsom. Men de fleste bryr seg fint lite om tinnituslyden.

  Stein Thomassen

 7. hei, trine hvor i landet (Kommune) er det du har klart dette kunststykke, å bli ufør ‘bare’ av tinnitus, og i dine ungdoms år(25) Vell litt om meg, er sterkt plaget av diverse helseplager,etter ett par arbeidsulykker i 2004 og 2005, deriblant tinnitus, skade fikk også konstatert adhd, dette noe før ulykkene. Tinnnitusen har eskalert til extremtinnitus, skaden i nakken gjør at jeg nærmest er lam i venstre arm, og diverse muskelsmerter i skjelettet, vidrere har jeg en fryktelig hodepine, samt utmattet, vel jeg er dobbelt så gammel som deg, og i møte med NAV og legen sier de jeg er ennå ung og må jobbe, har fått 3 avslag på uføretrygd siden 2009 første gang jeg søkte, og begynner å bli såpas desperat, at jeg vurderer skilsmisse, samt flytte til en plass hvor en kan bli tatt seriøst, med sykdommen min, har bred yrkeserfaring, med bla eget firma og flere annsatte, men som du skjønner er det slutt på dette, vell i å med at jeg vurderer flytting er bedre en å gjøre noe riktig ille. Må også få tillføye at jeg ikke har utseende med meg til å få trygd, ser oppegående og vellstelt/Kjekk ut.

 8. hei,

  jeg fikk tinnitus en morgen jeg våknet i 2007. Det kom plutselig.
  Nylig måtte jeg anskaffe med snorkeskinne på grunn av lettere snorking og dårlig søvn.
  Etter 1 uke med bruk økte min tinnitus.
  Dette gjorde at fort forsto at det kunne ha med kjeven min å gjøre.
  Jeg sluttet da å bruke skinnen i 2 uker og tinnitusen gikk tilbake til «normalen».
  Nå har jeg akseptert tinnitusen fordi jeg nå vet hvorfor jeg har det. Jeg har fått bekftet at min kjeven har en liten forflytning og over tid kan det spe irritasjon i øreregionen.
  Så mitt råd er å kjekke din kjeve og kanskje gjøre noe med den.

 9. Takk for info som kan være til nytte for mange, Kristian! Kjeveproblemer er årsak til en god del tinnitus faktisk.

  Stein Thomassen

 10. Hei, Har hatt tinnitus siden 2004, mest på høyre øre, men økning på venstre også, og særlig etter at jeg begynte med bittskinne i 2009. Bruker den for å begrense snorking, og den gjør jobben, men den forårsaker samtidig at susen har jetfly-volum om morgenen. Tydelig at øret tar opp lyden fra kjevespenningene som oppstår, men alternativet er å være helt utslitt av lite og dårlig søvn. Problemet faller mellom flere stoler medisinsk, ØNH-legene vil ikke ta i det med tang, men kanskje noen i fysioterapien har noen råd her?

 11. Stein, det er vel ikke riktig å si at de fleste med tinnitus bryr seg fint lite med den? Da er det vel ikke riktig å definere det som tinnitus, men heller som et forbigående lydfenomen. Jeg kan ikke med min bredeste fantasi tro at noen med skikkelig tinnitus ikke bryr seg om dette, det syns jeg er å bagatellisere en svært seriøs sykdom og en meget stor menneskegruppe. Det vanskeligste er ofte å formidle til andre og sågar helsepersonell alvoret i dette, iflg. WHO er tinnitus definert som den mest plagsomme ikke-dødlige tilstanden i verden i dag.

Det er stengt for kommentarer.