Lydterapi ved tinnitus

Lydterapi for tinnitusplagede.

Det finnes utallige varianter av lydterapi, altså bruk av lyder som en behandlingsmetode.
I boken Selvhjelp ved tinnitus fortelles det litt om lydterapi slik den utføres i forbindelse med TRT-behandling. Her gjengis første halvdel av hva som står i bokens kapittel om lydterapi.

Maskering.

For umiddelbar lindring kan bruk av monoton støy (brus / sus) eller andre lyder som maskerer (overdøver) tinnitusen, fungere bra. Dette er noe alle kan gjøre på egenhånd uten å blande inn leger og terapeuter. Dessverre gir det bare lindring der og da, altså så lenge man lytter til maskeringslyden. Det er dessuten bare halvparten av de tinnitusplagede som kan overdøve tinnituslyden helt. Over tid kan mange oppleve at langvarig overdøving av tinnitusen faktisk forverrer situasjonen.

I TRT-behandlingen skal man IKKE overdøve tinnitusen.

Gjøre tinnitus svakere.

Ett av poengene med lydgeneratorer er å minske avstanden mellom omgivelseslyden og tinnituslyden. Det er nemlig denne forskjellen hjernen oppfatter som tinnitusens lydstyrke. I stedet for lydgeneratorer kan du bruke en hvilken som helst annen intetsigende lyd du har kontroll over, f.eks. lyder fra en smarttelefon.

Om du ikke bruker lydkilde som du bærer med deg (f.eks. lydgenerator eller smarttelefon), så sørg for å ha et lydmiljø rundt deg slik at tinnitusen ikke blir så fremtredende.

Om natten kan de fleste ikke ha på seg lydgeneratorer. Da er det viktig å bruke lydpute eller et nattbord-apparat som gir fra seg intetsigende eller rolige lyder. Bruselyder og rolige naturlyder fungerer bra for svært mange. Husk at deler av hørselen er aktiv mens du sover. La derfor lyden surre og gå gjennom hele natten.

Unngå stillhet.

Det andre poenget med lydgeneratorene er å sikre at du unngår stillhet. Stillhet gjør at det underbevisste hørselsystemet skrur opp den nevrologiske forsterkningen. Dette er ikke gunstig for den som plages av en tinnituslyd, for det gjør at tinnituslyden fremstår som sterkere. Derfor er det viktig å forhindre at underbevissthetens nevrologiske forsterkning blir justert opp. Og da er det viktig å unngå stillhet. Altså nok en grunn til å bruke lydgenerator, lydpute eller andre lydkilder. Nok en gang: smart å bruke lyder gjennom hele natten.

Ta bort oppmerksomheten fra tinnitus?

I TRT er poenget med lydberikelsen ikke å flytte oppmerksomheten vekk fra tinnituslyden og over på lydberikelseslyden. Snarere tvert i mot. Det er vesentlig at lydberikelsen bare surrer i bakgrunnen som et lydteppe og ikke får oppmerksomhet. Hvis det var ønskelig å ta oppmerksomheten bort fra tinnitus, ville det vært lurere å høre på favorittmusikken, spennende lydbøker, interessante debatter osv. Siden du skal gå med lydgeneratorer gjennom hele behandlingstiden, er det et stort poeng at lyden er mest mulig intetsigende. Hjernen skal raskt venne seg til den nye bruselyden, slik at den hovedsaklig jobber i bakgrunnen og virker dempende på tinnitusen mens den ikke forstyrrer oppmerksomheten din.

Rosa eller hvitt brus?

Av og til snubler du borti betegnelsene rosa støy (pink noise) og hvit støy (white noise). På norsk blir de også kalt rosa brus og hvitt brus. Ordet brus sier noe om hvordan lyden høres ut. Du har kanskje hørt susingen eller brusingen mellom stasjonene på en gammeldags radio eller TV, eller fra en stri foss eller en fossende dusj. En bruselyd inneholder en mengde forskjellige toner hvor hver og en varierer tilfeldig i styrke.

Rosa støy er myk i diskanten og er behagelig for de som har normal hørsel. Har du redusert hørsel i diskanten, er hvit støy vanligvis bedre egnet. Hva slags bruselyd du bruker, er i grunnen uvesentlig. Det viktige er at du synes den er grei å bruke.


Utdrag fra boken Selvhjelp ved tinnitus.