Skvette-tinnitus

Min hørsel blir markant dårligere fra år til år. Tinnituslydene også – men de er ikke plagsomme. Uten høreapparater er jeg døv for de fleste lyder av moderat styrke.

For et 2-3 år siden oppdaget jeg for første gang en ny vri på min nesten 20 år gamle tinnitus. Det skjedde da Ole Lukkøye drysset pulveret sitt på meg. Pluteslig ble jeg dratt tilbake fra drømmeland av en kortvarig men voldsom forandring av styrken på tinnitusen min. Det hele var over på et halvt sekund. Et tinnitus-blaff kan jeg kalle det.

Gjennom en måneds tid skjedde dette et titalls ganger. Hva kunne årsaken være?

I slutten av måneden hadde jeg kommet fram til en hjemmesnekret teori. Hunden pleier å legge seg under sengen etter at jeg har lagt meg. Som regel dunker den borti sengebunnen når den kryper inn. Kunne tinnitus-blaffet kanskje komme av en lyd som hunden laget? Selve lyden kunne jeg ikke høre, men tinnitusen blaffet opp av den uventede hendelsen. Var det slik at en lyd som jeg ikke oppfattet med bevisstheten, faktisk likevel kunne påvirke tinnitusen min så markant?

Tiden gikk, og dette tinnitusblaffet dukket opp stadig oftere. Men alltid mens jeg var i ferd med å gli inn i drømmeland. Etter hvert dukket det opp situasjoner hvor det var helt klart at blaffet ble trigget av en berøring og ikke en lyd. Det ble også klart for meg at berøringen måtte være uventet.

Nå for tiden kan jeg oppleve flere tinnitusblaff, gjerne en håndfull, i innsovningsfasen. Det kommer an på hvor ofte kona gjør plutselige, uventede bevegelser.

Jeg opplever også at tinnitusblaffet kan dukke opp når jeg uventet beveger på meg selv mens jeg er i ferd med å sovne, for eksempel plutselig beveger øynene under øyelokkene eller rykker i en finger. Noen ganger virker det til og med som uventede tanker kan trigge dette, tanker av typen oj-jeg-har-glemt-å-låse-døren.

Siden jeg er ingeniør, synes jeg disse tingene er ganske så fascinerende å oppleve. Like så å gruble på mulige årsakssammenhenger.

Om noen av leserne har opplevd lignede rariteter, hadde det vært interessant å høre om det. I så fall kan du bruke kommentarfeltet lenger nede på siden.

 


Prateboble som sier Follow my blog.

Vil du bli varslet med en gang nye artikler publiseres? Det tar jo ofte litt tid før vi legger dem ut på Facebook. Klikk her.


7 kommentarer til “Skvette-tinnitus

  1. Hei ! dette var kjente ting. jeg har hatt Tinnitus i over 30 år. mener selv jeg fikk det etter en utforkjøring med bil og en whiplashskade i nakken, men legene ville ikke være med på det før for noen år siden. Jeg ble avhengig av innsovningspiller for det var det de ga meg. Jeg har slike rare ting som du beskriver når jeg går utvigcinn av søvnfaser og oppvåkninger. Lyden øker og minsker og blir pulserende på natten. når jeg går ut og inn av drømmer eller lyder utenfra kan lyden forandre seg og bli veldig inntens for så å gå tilbake. jeg har ingen dyp søvn men ligger vel bare høyt oppe. Er veldig sliten. spennende å lese det du skriver. med hilsen Tove

  2. Takk for interessante betraktninger, Tove.
    Det er jammen mye merkelig som kan skje med hørselen vår.

  3. Jeg har også tinnitus. Omtrent hver natt når jeg har sovet ei stund begynner jeg å få en slags støt eller krampe i det ene øret. Det er ikke vondt men kan vel best beskrives som en lett strømstøt.
    Legene vet ikke hva dette kommer av og det er veldig fortvilende for den gode nattesøvnen er borte.

  4. Dette er det jeg kaller bulder. Fått dette pga stress og angst og fibromyalgi. Har problemer med å sove når dette skjer. Øyebevegelser kan gi dette også.

  5. Har fått forsterket tinnitusen med en dyp lyd, nesten som en vaskemaskin som går. Veldig belastende om natten. Må ta sovetabeletter. Kan det forverre tinnitusen? En ting til, har Oticon apparater som produserer suselyd. Trenger en annen lyd for å bekjempe den nye lyden. Kan de justeres?

  6. Jeg opplever det du beskriver. Hvis samboer rykker til foten i søvne, «skvetter» jeg i øret, ved at tinnitusen forsterkes i et lite sekund. Jeg skvetter mer av lyden i øret enn det at foten til samboer rykker til. Aldr hørt om andre som har det slik eller fått noe navn på hva dette er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *