Skvette-tinnitus

Min hørsel blir markant dårligere fra år til år. Tinnituslydene også – men de er ikke plagsomme. Uten høreapparater er jeg døv for de fleste lyder av moderat styrke.

For et 2-3 år siden oppdaget jeg for første gang en ny vri på min nesten 20 år gamle tinnitus. Det skjedde da Ole Lukkøye drysset pulveret sitt på meg. Pluteslig ble jeg dratt tilbake fra drømmeland av en kortvarig men voldsom forandring av styrken på tinnitusen min. Det hele var over på et halvt sekund. Et tinnitus-blaff kan jeg kalle det.

Gjennom en måneds tid skjedde dette et titalls ganger. Hva kunne årsaken være?

I slutten av måneden hadde jeg kommet fram til en hjemmesnekret teori. Hunden pleier å legge seg under sengen etter at jeg har lagt meg. Som regel dunker den borti sengebunnen når den kryper inn. Kunne tinnitus-blaffet kanskje komme av en lyd som hunden laget? Selve lyden kunne jeg ikke høre, men tinnitusen blaffet opp av den uventede hendelsen. Var det slik at en lyd som jeg ikke oppfattet med bevisstheten, faktisk likevel kunne påvirke tinnitusen min så markant?

Tiden gikk, og dette tinnitusblaffet dukket opp stadig oftere. Men alltid mens jeg var i ferd med å gli inn i drømmeland. Etter hvert dukket det opp situasjoner hvor det var helt klart at blaffet ble trigget av en berøring og ikke en lyd. Det ble også klart for meg at berøringen måtte være uventet.

Nå for tiden kan jeg oppleve flere tinnitusblaff, gjerne en håndfull, i innsovningsfasen. Det kommer an på hvor ofte kona gjør plutselige, uventede bevegelser.

Jeg opplever også at tinnitusblaffet kan dukke opp når jeg uventet beveger på meg selv mens jeg er i ferd med å sovne, for eksempel plutselig beveger øynene under øyelokkene eller rykker i en finger. Noen ganger virker det til og med som uventede tanker kan trigge dette, tanker av typen oj-jeg-har-glemt-å-låse-døren.

Siden jeg er ingeniør, synes jeg disse tingene er ganske så fascinerende å oppleve. Like så å gruble på mulige årsakssammenhenger.

Om noen av leserne har opplevd lignede rariteter, hadde det vært interessant å høre om det. I så fall kan du bruke kommentarfeltet lenger nede på siden.

11 kommentarer til “Skvette-tinnitus

 1. Hei ! dette var kjente ting. jeg har hatt Tinnitus i over 30 år. mener selv jeg fikk det etter en utforkjøring med bil og en whiplashskade i nakken, men legene ville ikke være med på det før for noen år siden. Jeg ble avhengig av innsovningspiller for det var det de ga meg. Jeg har slike rare ting som du beskriver når jeg går utvigcinn av søvnfaser og oppvåkninger. Lyden øker og minsker og blir pulserende på natten. når jeg går ut og inn av drømmer eller lyder utenfra kan lyden forandre seg og bli veldig inntens for så å gå tilbake. jeg har ingen dyp søvn men ligger vel bare høyt oppe. Er veldig sliten. spennende å lese det du skriver. med hilsen Tove

 2. Takk for interessante betraktninger, Tove.
  Det er jammen mye merkelig som kan skje med hørselen vår.

 3. Jeg har også tinnitus. Omtrent hver natt når jeg har sovet ei stund begynner jeg å få en slags støt eller krampe i det ene øret. Det er ikke vondt men kan vel best beskrives som en lett strømstøt.
  Legene vet ikke hva dette kommer av og det er veldig fortvilende for den gode nattesøvnen er borte.

 4. Dette er det jeg kaller bulder. Fått dette pga stress og angst og fibromyalgi. Har problemer med å sove når dette skjer. Øyebevegelser kan gi dette også.

 5. Har fått forsterket tinnitusen med en dyp lyd, nesten som en vaskemaskin som går. Veldig belastende om natten. Må ta sovetabeletter. Kan det forverre tinnitusen? En ting til, har Oticon apparater som produserer suselyd. Trenger en annen lyd for å bekjempe den nye lyden. Kan de justeres?

 6. Jeg opplever det du beskriver. Hvis samboer rykker til foten i søvne, «skvetter» jeg i øret, ved at tinnitusen forsterkes i et lite sekund. Jeg skvetter mer av lyden i øret enn det at foten til samboer rykker til. Aldr hørt om andre som har det slik eller fått noe navn på hva dette er.

 7. Våknet nå for en time siden grunnet at jeg hadde mareritt. Men det som var merkelig med dette marerittet var at det var en episode av marerittet som spilte om og om igjen, og for hver gang så kom det en sterk tinnitus. tenkte først at jeg kom til å få «søvn-paralyse», siden jeg har før hatt det slik at jeg kan føle det på meg før det skjer, eller at når det skjer så piper det litt ekstra i ørene. skjønner ingenting, så blir glad for svar:)

 8. Oi, kom tilfeldigvis over dette innlegget nå. Opplever nøyaktig det du beskriver hver gang jeg sovner. Må ta innsovningsmefisiner for å få sove. Skvetter til av den minste eksterne påvirkning som lyd, bevegelse etc. Føler at hjernen er «skvetten», og at tinnitus peaker et millisekund. Våkner til hver gang, og sover generelt for lite. Er svært interessert i å høre mer fra deg (trådstarter), og hvordan det har gått videre med deg.

 9. Min skvette-tinnitus er fremdeles tilstede, men jeg legger ikke lenger så mye merke til det. Fremdeles synes jeg det er artig å ha denne nye evnen. Fremdeles skjer dette nesten alltid når jeg er trøtt eller syk. Og fremdeles trigges skvette-tinnitusen av uventede ting, så jeg synes jo begrepet skvette-tinnitus er veldig passende.

  Noen tipset meg om at dette kanskje kunne være det som har det dramatiske navnet «exploding head syndrom». Jeg har aldri tenkt på skvette-tinnitus-lyden som en eksplosjon. Men den både kommer og forsvinner veldig brått, så sånn sett kan kanskje ordet eksplosjon brukes.

  Wikipedia har følgende beskrivelse av exploding head syndrom:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Exploding_head_syndrome

  Den beskrivelsen passer temmelig godt på min skvette-tinnitus, men jeg nekter å bruke en så negativ betegnelse som «exploding head»!

  Jeg har ikke gjort nevneverdige forsøk på å finne en forklaring på min skvette-tinnitus. Imidlertid forestiller jeg meg at det høyst sannsynlig er en effekt av hjernens plastisitet (https://no.wikipedia.org/wiki/Nevroplastisitet).

  Jeg er helt døv for toner som er lysere en 2-3 kHz. Dermed ligger det i kortene at nervefibrene som pleide å hente lydimpulser fra hårcellene for de lyse tonene, nå er arbeidsledige. Jeg regner videre med at mange av disse nervefibrene er utålmodige. Og når det etter lang tid fremdeles ikke kommer signaler fra hårcellene, går nervefibrene lei og kobler seg til noen andre celler som sender fra seg signaler innimellom.

  Som oftest kobler de ledige nervetrådene seg til noen andre fungerende hårceller. Dette kalles gjerne kokleær nevral rekruttering (neural recruitment) (https://tinnitustips.no/dr-neil/recruitment-dr-neil/). Men noen av nervetrådene har kanskje havnet utenfor hørselssystemet. Rekruttering skjer ikke bare i cochlea, men kan også skje i de såkalte hørselsbanene (https://tinnitustips.no/horselsbaner/).

  Dette var min forestilling av hvordan det kan henge sammen. Men det kan sikkert være andre forklaringer også.

 10. Eg har hatt en grei tinnitus heit til for 4 år siden.. da blei den extremt høgfrekvendt, som et sagblad som går rundt i extra raskt tempo, det er en svært vond lyd, og når eg må snakke mye blir tinnitussen enda mye meir høgfrekvendt og voldsom…. det er den også når eg våkner om natta… svært høy… eg undrast ka som ha skjedd med min heilt greie tinnitus ??

Det er stengt for kommentarer.