Tinnitus alltid plagsomt?

NRK Østfold brakte 5. juni 2014 en artikkel om øresus, hørselskade og konserter. Jeg har noen kommentarer som jeg tror er viktige for en god del av leserne. 

1) Blir alle satt ut?

En av utsagnene var: «Du vil ikke ha øresus. Øresus kan ødelegge liv. Man kan falle utenfor samfunnet, ikke være i stand til å gå på skole og jobb. Folk blir sjuke, rett og slett.«

En liten oppklaring for de som ennå ikke har fått tinnitus:
De fleste (ca 400.000 nordmenn) bryr seg fint lite om sin tinnituslyd. Men noen (opp mot 20.000 nordmenn) reagerer så sterkt på lyden at de ikke klarer å bli værende i jobb. Så har vi ca 150.00 nordmenn spredt mellom disse ytterpunktene.
Det er altså et mindretall som «blir sjuke, rett og slett«.

2) Verdens 3. verste lidelse?

En annet utsagn: «Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er tinnitus den tredje verste ikke-dødelige lidelsen et menneske kan bli rammet av.«

En liten oppklaring:
WHO snakker ikke om tinnitus generelt. De snakker om hvordan det arter seg hos de aller verst plagede, altså hos en brøkdel av de som har plagsom tinnitus.

3) Årsaker

Artikkelen nevner en del ulike årsaker til at en tinnituslyd kan oppstå. Men det nevnes intet om hvordan plagsomheten kan oppstå.

4) Råd og tips

Artikkelen gir en del råd for hvordan du kan håndtere den plagsomme tinnituslyden din. Men den glemmer å foreslå å oppsøke profesjonell behandling.
Den nevner heller ikke viktigheten av å få utført en generell helsesjekk når du har fått en tinnituslyd. Samt en grundig sjekk av hørselssystemet.

5) Forebygging

Artikkelen gir råd om hvordan du kan forebygge hørselsskader (inkl tinnituslyd). Men den gir ingen råd om hvordan du kan forebygge at tinnituslyden blir plagsom.

6) Og den røde tråden er ….

Artikkelen sier i grunnen intet om det som er det vesentlige, nemlig mekanismene som styrer plagsomheten. Dermed blir den etter mitt syn ikke til mye nytte for folk som allerede plages. For folk som ennå ikke har fått tinnitus, fungerer artikkelen i mine øyne stort sett som skremselspropaganda. Og skremselspropaganda kan ha betydelig negativ virkning på både de som allerede plages, og de som i fremtiden skal komme til å oppdage en tinnituslyd i sitt hørselsystem.

Mer og dypere kunnskap kan du finne i min bok Selvhjelp ved tinnitus – Hvordan mestre plagsom øresus – Utgave 2.

5 kommentarer til “Tinnitus alltid plagsomt?

  1. Har du den arvelige øresykdommen otosklerose kan du få øresus også etter operasjoner. Er operert i begge, har fått høreapparat til begge, og har moderat nedsatt hørsel. Når jeg ikke bruker apparatene setter jeg på musikk i heimen, eller driver med noe. På jobb rekker jeg ikke å tenke på det en gang! Skjønner nå at det ikke vil gå over, men skal fint klare å leve med det! Ser det er mange kurs for å mestre det å leve med øresus, men siden jeg er tidligere idrettsutøver klarer jeg å håndtere det med kognitive teknikker jeg lærte som aktiv – blant annet autogen trening!

  2. Hei. Jeg er en 65 år gammel kvinne, som har vært plaget av alvorlig tinnitus i over femten år. Den er GRUSOM. Ikke bare hører jeg den, men jeg føler den også. Det er som om det beveger seg inne i hodet (ørene). Lydene er som om jeg står ved siden av en traktor med motoren på. I tillegg er der en sterk vislelyd og en enstonig og sterk og høyfrekvent pipelyd. Jeg har to ganger prøvd å ta livet av meg med to typer antidepressiva, men har dessverre våknet igjen. Jeg elsker mine to barn høyest av alt på denne jord. Jeg har lovet å ikke gjøre dette igjen. Men det er ikke lett. Har fått sobril tabletter 15 MG ganger 3. Synes dette demper den verste t for en stund. Legen ønsker å ta dette fra meg på sikt. Jeg får panikk bare ved tanken. Legen trives ikke med å forskrive vanedannende medisiner. Det er ikke lett for noen å kunne forestille seg hva det er jeg opplever. Når legen ikke vil gi meg disse tablettene lenger, sier det litt om hvor vanskelig det er å få andre til å forstå dybden av hva et annet menneske faktisk opplever. Legene nærmest konkurrerer om å være «flinkest» til ikke å foreskrive «slike» medikamenter. Skulle ønske det var mulig å treffe en fornuftig lege som kunne ha en innlevelse i forhold til min lidelse. Men uttrykket om at enhver står seg selv nærmest er så til de grader sant. Mitt høyeste ønske er uansett å få til å overleve i dette helvetet. Hadde jeg vært barnløs hadde jeg så definitivt gjort slutt på det hele. Takk for eventuell forståelse og hjelp. Vennlig hilsen meg.

  3. Hei Eva.
    Det er veldig leit å høre om din svært vanskelige situasjon.
    Har du vært hos noen behandlere som har god rede på tinnitus-problematikk?
    Vennlig hilsen Stein Thomassen

  4. Hei tinnitus er ei plage jeg har hatt siden 2000. Lyden går gjennom høre app .Dagene er grusomme men hvem skal jeg klage til , ingen forstår det de ikke kan høre selv. Konsentrasjonen blir ofte borte og blir stiv i kroppen og lettere irritert. Om natta bestemmer tinnitus at en ikke skal sove , men sovetabl er vanedannende så kan få noe som ikke er skadelig, og ikke virker de heller. Bruker lydpute men ingen god nattesøvn med den heller. Vil gjerne ha imovane bruker halv tablett enkelte kvelder og i mørketida. Er 72 år og forstår ikke hvorfor man ikke kan få hjelp. Når søvnen også blir borte er det noen ganger uutholdelig..

Det er stengt for kommentarer.