Høreapparater for lydoverfølsomme?

Før du leser denne artikkelen, bør du ha lest Hyperakusis, fonofobi, recruitment?

Høreapparater når lyder oppleves for sterke?

Nedsatt hørsel øker risikoen for å få nedsatt lydtoleranse. Den vanligste grunnen til nedsatt hørsel er ødelagte hårceller. Først pleier de lyse tonene å bli berørt. Ødelagte hårceller kan ikke repareres. I hver fall ikke hos mennesker…..

Denne artikkelen finner du i boken Selvhjelp ved tinnitus – Hvordan mestre plagsom øresus – Utgave 2.

8 kommentarer til “Høreapparater for lydoverfølsomme?

 1. Hei.Jeg har alltid hatt god hørsel og vært lydømfintlig. Det har vært mest plagsomt om nettene og jeg brukte derfor i årevis ørepropper for å få sove. Så kom tinnitusen som en brannalarm etter et år med store psykiske belastninger med sykdom og død i familien.Kombinasjonen tinnitus og lydømfintlighet ble veldig plagsom.Ørepropper måtte jeg slutte med for de bidro bare til frosterket lyd i hodet .Jeg ble rådet til å prøve ut høreapparat , men måtte slutte med det etter et par måneder for tinnitusen ble forsterket.Jeg brukte også MP3spiller en lang periode med forskjellige naturlyder og syntes det hjalp mot tinnitusen. Jeg passet hele tiden på å ikke maskere tinnitusen, men plutselig så var effekten av dette hjelpemidlet borte. Lydputa mistet også effekten etterhvert. Ingen kan forklare hvorfor dette har skjedd, men jeg mener at forandringen kom med bruk av høreapparatet.Hørselen er fortsatt like god, bortsett fra når tinnitusen er veldig intens.

 2. mange med nedsatt hørsel og ikke minst de med en støyskade har både tinnitus og er følsom for lyder. jeg begynte med høreap. for å høre bedre. har tinnitus og er føslom for lyder. min erfaring er at høreap. hjelper for tinnitusen, en stund, men pga. et rikere lydbilde så blir man sliten av dette. tinnitusen vil være med på leken og skrur seg opp et hakk. resultatet kan bli at tinnitusen og hyperakusis blir verre.
  tror det kan vær nyttig å behandle hyperakusis FØR tinnitus og høreap.
  er det gjort noen undersøkelser på dette?

 3. Veldig enig i hva du sier, Aage.
  Kanskje har mange fått justert høreapparatene litt for kraftig og får dermed flere negative bivirkninger enn strengt tatt nødvendig?

  I TRT-behandling er man veldig klar på at hyperakusis skal behandles før tinnitus og for så vidt før høreapparat. Behandlingserfaring innen TRT understøtter et slikt prinsipp. Både Jastreboff og Hazell har dokumentert viktigheten av at hyperakusis behandles først.

  Stein Thomassen

 4. da kommer vi inn på dette med manglende forståelse og opplysning fra leger,øreleger,og audiografer. de er for dårlige til å spørre etter dette med lydfølsohet. jeg hadde aldri hørt om noe som heter hyperak. eller misfoni. har hatt en kraftig tinnitus som eg har klart å takle på et vis,hører sjelden etter den,er mest fremtredene når jeg er sliten,stresset,eller er bekymret for noe. har lagt skylden på tinnitus når eg mister konsentrasjonen i støyende omgivelser. men lurer nå på om det ikke er hyperakusis (eller misfoni ?) som er problemet når det gjelder konsentrasjon. det kan jo gå i surr pga tinnitus og men…
  vil ellers si at jo mer jeg leser på sidene dine,jo mer detter ting på plass. skulle bare ha blitt forklart dette første gangen jeg var hos spesialist!! og ikke minst en opplysning til familien. mange ekteskap går til h…. pga tinnitus sies det,men det er jo ikke før alle følgeplagene setter inn. ikke lett for samboeren å skjønne hvorfor partneren klikker på en liten ulyd i bilen som de gjerne ikke oppfatter selv.
  det er altfor dårlig informasjon hos øreleger. det nermeste info eg fekk tilbake i 1998,var av bed.legen,som sa at dette må du ta alvorlig,for det kan føre med seg at du isolerer deg og annen «drid å lort» som me sier på jæren. forsto ikke hva han mente da,men er smertelig klar over det nå.

 5. Aage, du tar ordene ut av munnen min. Lydoverfølsomhet er et nærmest ikke-eksisterende felt for de fleste øre-nese-hals-spesialisene, altså nettop de vi skulle tro visste mye om slikt. Heldigvis ser det nå ut til å bli en endring på dette. Overlege Dag Sunde ved Molde sjukehus har kommet i gang med overbevisende kunnskapsformidling rette mot nettop denne spesialistgruppen. På årets vårmøte for ønh-legene fikk han førstepremie for sitt tinnitusforedrag. Han smyger inn litt om nedsatt lydtoleranse også.

  Stein Thomassen

 6. Har altid troet at jeg havde tinnitus, men nu tror jeg at det er hyperakusis i stedet for, eller måske begge dele 🙂
  I flere år har jeg isoleret mig, så enhver lyd skal trænes op på ny,.
  Har nu ‘trænet’ nogle uger for at høre ‘normal’ lyd, gået både til fest og i supermarked, men jeg har nok været for utålmodig, så hyperakusis er blevet meget værre, det ‘værste’ er at jeg ikke kan høre radio eller TV, for hvid lyden ikke er skruet for højt op, er den komplet uforståelig, så hvordan får jeg en ordentlig lyd der ikke er for høj.
  Enhver brug af høreapparater har altid gjort at lyden i øjeblikket bliver bedre, men dagen efter har hyperakusis overtaget morskaben.
  Det er godt nok lidt svært !!!

 7. Bente, kunne vært veldig interessant å snakke med deg. Jeg har tinnitus og hyperacusis. Vi deler en del fellestrekk her, jeg har enda ikke klart å avdekke årsakene til min tilstand og for meg er det et utrolig viktig element. Jeg leser at du gjennomgikk mental traume, jeg har også hatt ekstreme stressperioder på flere år. Fikk akutt HØY tinnitus fra en dag til en annen. Ingen akustisk sjokk opplevelse, ingen konsert, ingenting som kan tyde på tapt hørsel heller etter en sjekk på normale frekvenser mellom 2-8000 hertz. Men stress har det vært i bøtter og spann.

  Savner virkelig noen jeg kan snakke med om dette, som kjenner hvordan tinnitus og hyperacusis er. Mail meg gjerne!

Det er stengt for kommentarer.