Tinnitus smittefarlig?

Ja, ofte er plagsomheten smittsom!
Ikke via bakterier, virus og slikt. Men via psykologiske mekanismer.

Eksempel 1

La oss si du ikke aner at det finnes noe slikt som tinnitus. Så skjer enten alternativ A eller alternativ B.
Er smittefaren like stor i begge alternativene?

Alternativ A

La oss si du ikke aner at det finnes noe slikt som tinnitus. Så leser du i et ukeblad om 3 tinnitusplagede. Alle 3 ble satt totalt ut av spill av sin tinnitus.
Noen måneder senere får du selv en tinnituslyd i ørene.
Hvordan vil du sannsynligvis reagere?

Alternativ B

La oss si du ikke aner at det finnes noe slikt som tinnitus. Så leser du i et ukeblad om tinnitus. Du får vite at ca 600.000 nordmenn har tinnitus i mer eller mindre plagsom grad. Du får vite av kun 3% av disse er satt utenfor arbeidslivet. Du får vite at flesteparten av de som har en tinnituslyd, ikke plages av den. Du får vite at de plagsomheten som oftest består i engstelsen for hva lyden kan bety for deg, din helse og din framtid. Og at denne engstelsen ofte utvikler seg til søvnproblemer og dermed enda mer engstelse. Du får også vite at det faktisk meget sjelden er slik at tinnituslyden er tegn på noen farlig helsetilstand, og at de fleste tinnitus-tilfeller kommer som følge av at hørselen er nedsatt i mindre eller større grad.
Noen måneder senere får du selv en tinnituslyd i ørene.
Hvordan vil du sannsynligvis reagere?

Eksempel 2

La oss si du har hatt tinnitus noen dager og nå bekymrer deg for hva dette kan bety, for du vet ingen verdens ting om tinnitus og hva det innebærer. Så skjer enten alternativ A eller alternativ B.
Er smittefaren like stor i begge alternativene?

Alternativ A

La oss si du har hatt tinnitus noen dager og nå bekymrer deg for hva dette kan bety, for du vet ingen verdens ting om tinnitus og hva det innebærer. Så får du kontakt med en person som har hatt tinnitus et par år, og som fremdeles ikke er tilbake i jobb. Hun sier at tinnitus er helt forferdelig i begynnelsen, men at du etter hvert lærer deg noen knep for utstå dagene.
Hvordan vil du sannsynligvis reagere?

Alternativ B

La oss si du har hatt tinnitus noen dager og nå bekymrer deg for hva dette kan bety, for du vet ingen verdens ting om tinnitus og hva det innebærer. Så kommer du i kontakt med en person som har tinnitus men bryr seg fint lite om lyden. Hun har satt seg godt inn i hvordan tinnitus arter seg hos forskjellige mennesker. Hun sier at tinnituslyden som oftest skyldes nedsatt hørsel og at det meget sjelden er tegn på noe farlig. Hun sier også at de fleste av oss kan høre tinnituslyder bare det er stille nok og vi bevisst forsøker å høre hvilke lyder som er inni hodet vårt og ørene våre. Bare 1/4 av de med tinnituslyd synes lyden er plagsom, forteller hun. Og av de som plages, er det bare 1/30 som blir satt ut av jobb.
Hvordan vil du sannsynligvis reagere?

Konklusjon

Avhengig av hva du vet om tinnitus på forhånd (altså før du selv får tinnitus), kan det være ganske smittsomt å møte folk som plages mye av sin tinnitus. Jo mer forferdelig de har det, jo større smittefare.
Det er også stor smittefare i sensasjonspregede oppslag i medier og på nettet.

Har du god og balansert info om tinnitus, kan kunnskapen fungere som beskyttende vaksine.

Noen som har opplevd dette?

Stein Thomassen, 2011

6 kommentarer til “Tinnitus smittefarlig?

 1. Jeg lurer på hva du bygger konklusjonen på. Er det gjort noen undersøkelser på dette? Jeg kjenner meg IKKE igjen, og synes det blir litt for enkelt hvis konklusjonen bygger på noen tenkte eksempler. Hvis vi skal bli tatt seriøst, spesielt vi som er «satt totalt ut av spill», så er det viktig å ha gode begrunnelser for slike påstander.

 2. Takk for relevant påpekning, Kari.

  Dessverre har jeg foreløpig ingen henvisning til forskning. Men i både TRT-behandling og kognitiv behandling er det et poeng å unngå at pasientene utsettes for «skrekkhistorier». Kommer tilbake så snart jeg finner relevante forskningsresultater.

  Jeg mener på ingen måte at alle plagede er offer for «skrekkhistorier». Men at de som utsettes for slikt, har større risiko for å utvikle plagsomhet.

  Stein Thomassen

 3. i tinnitusverden må man skille behandlingen. for de som nylig har fått plagen,fks,etter en konsert,lydtraume, og de som har hatt det i mange år for så å få langtidsplager. tilnermingen og behandlingen må legges opp etter det!

 4. En dyktig behandler, spesielt en med psykologisk innsikt, vil helt klart forsøke å ta hensyn til dette.

  Stein Thomassen

 5. har så mye jeg ville ha sagt,så mange erfaringer,så mange år med dette. men det koker ned til oppgitthet. ikke bare tinnitus,men hørsel generelt. hvor mange ganger skal man høre feil,oppfatte feil,anta noe som er feil,uten at det får konsekvenser? og ikke minst,de som er mest plaget har ikke krefter til å stå løpet. hvor skal man henvende seg for å få tid til å foklare seg?? ikke legen,de har bare 10min og piller!! takk for en god side stein, og takk for meg!!

 6. Interessant blog-artikkel som så vidt berører dette med skrekkhistoriers betydning:

Det er stengt for kommentarer.